זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
06/10/19 09:49
10.42% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חוקרת של גוגל ב-Project Zero חשפה פגיעות העלולה להשפיע על מאות מיליוני טלפונים, מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד. הפירצה עלולה לפגוע בטלפונים של סמסונג, גלקסי S7, S8, ו-S9, כמו באלה של וואווי, P20, פיקסל 1 ופיקסל 2 וכן שיאומי רדמי 5A, שיאומי רדמי נוט 5A ו-A1.
מאדי סטון, חוקרת אבטחה בגוגל, הוציאה אתמול (ש') התראה על הפירצה החדשה. על פי פורבס, הפגיעות מסייעת לקבוצת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO, לעקוב אחר יעדיה, וייתכן כי החולשה נוצלה - לכאורה - על ידי NSO.
על פי סטון, הפירצה מאפשרת להאקרים שהצליחו לפרוץ לטלפון חכם, לקבל גישה למידע רחב יותר אשר זה הנמצא בלב מערכת ההפעלה אנדרואיד. גישה מעין זו מאפשרת להאקר להשתלט כליל, או כמעט כליל, על הטלפון החכם שהותקף, ולהשיג את רוב המידע שבו. חוקרים ציינו כי מי שאכן ניצל את הפירצה, יכול אף לשלוט על המכשיר מרחוק, דפוס פעולה שידוע כי NSO עושה בו שימוש.
NSO: "מוצרינו מסייעים לגופי מודיעין ולרשויות אכיפת חוק – להציל חיים"
[caption id="attachment_198470" align="alignleft" width="300"] NSO[/caption]
לא ברור למה הפירצה עדיין לא תוקנה, אף שהיא התגלתה עוד ב-2017. גוגל לא התייחסה לכך, ואף לא הסבירה למה היא מעריכה כי אולי הפירצה הייתה בשימוש של NSO. על פי גוגל, ניתן לנצל את החולשה לאחר שהקורבן התקין בטלפון החכם שלו יישום זדוני, או באמצעות ניצול של חולשה נוספת, בדפדפן. מאז היוודע קיומה, המחודש, של הפירצה, ב-27 בספטמבר, אנשי האבטחה של גוגל הקציבו לצוותי אנדרואיד שבעה ימים לתיקון שלה, בטרם היא פורסמה אתמול (ש'). בהודעה מוזרה מעט, החוקרים ציינו כי הבאג הוטלא בדצמבר 2017.
NSO הכחישה כל מעורבות לפירצה ומסרה בתגובה ל-The Verge כי "הקבוצה לא מכרה ולעולם לא תמכור פרצות או פגיעויות. לפירצה הזו אין כל קשר ל-NSO. העבודה של החברה מתמקדת בפיתוח מוצרים אשר מסייעים לגופי מודיעין ולרשויות אכיפת חוק – להציל חיים".
יצויין כי בדרך כלל, כאשר מתגלית פירצה, קודם מתקנים אותה ורק לאחר מכן מודיעים לציבור על קיומה, אולם לא כך היה במקרה זה – הפירצה נחשפה עוד בטרם היא תוקנה, והמשמעות היא כי מאות מיליוני מכשירים עדיין חשופים פוטנציאלית לנזק. חוקרים העריכו כי מדובר במאות מיליוני מכשירי טלפון חכם ברחבי העולם, וכי ישנה אפשרות שדגמים נוספים, מעבר לאלה שעליהם נמסר, חשופים אף הם לפגיעה פוטנציאלית.
06/10/19 12:15
10.42% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
האינטרנט של הדברים (IoT) לא נוגע רק למהירות, יכולות מתקדמות או גמישות - מה שאנחנו רגילים לשמוע בהקשר למושג זה. האינטרנט של הדברים הוא גם הזדמנות וציפייה לאפשרויות חדשות.
דוגמה מצוינת לכך היא העיר צ'טנוגה במדינת טנסי שבארצות הברית. לפני יותר מ-40 שנים הכריזה עליה הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית כעיר הכי מלוכלכת באמריקה - מה שגרם, כמובן, לסבל לתושבים ולפגיעה בתדמיתה.
בשנים שלאחר מכן, העירייה ותושביה החליטו לעשות מעשה: הנהגת צ'טנוגה פעלה נמרצות לניקוי האוויר בעיר, החייתה את חזית הנהר שלה ובנתה מחדש את רשת הכוח שלה. בסיומו של התהליך היא השיקה, בשיתוף נוקיה, את רשת הפס הרחב המהירה ביותר לא רק בארצות הברית, אלא בחצי הכדור המערבי באופן כללי. הסרטון שלמטה ממחיש זאת היטב.
06/10/19 16:47
10.42% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הרשות הארצית לתחבורה ציבורית בחרה לפני ימים אחדים בשלוש קבוצות של חברות כזוכות במכרז להפעלת אפליקציות לתשלום בתחבורה הציבורית. הקבוצות שזכו כוללות את ישראכרט; בנק הפועלים, שמעפיל את אפליקציית ביט, יחד עם מוביט ופנגו; ובנק דיסקונט ואפליקציית פייבוקס, שניגש למכרז יחד עם סלופארק והופון, שלדן יש אחזקות בה.
כפי שפורסם באנשים ומחשבים,
תנאי המכרז הגדירו מראש כי ייבחרו שלוש קבוצות. כל אחת מהקבוצות הזוכות תצטרך לפתח אפליקציה ומערך שירות, שיאפשרו למשתמשי התחבורה הציבורית בישראל לשלם עבור נסיעה באמצעות הסמארטפון, ללא צורך בכרטיסי פלסטיק דוגמת רב קו (או תשלום לנהג, שממילא כבר כמעט שאינו מבוצע). בסופו של תהליך, כל נוסע יוכל לבחור באמצעות איזו חברה הוא ירצה לשלם, יפעיל את האפליקציה ויוכל לנסוע בכל אמצעי תחבורה ציבורית שיחפוץ. המידע שבאפליקציה על תעריף הנסיעה ואמצעי התחבורה יועבר למרכז מידע שמשרד התחבורה אמור להקים, והוא ינתב את התשלומים למפעילים, בהתאם לשימוש של הנוסע. במשרד אומרים שכל התהליך יהיה שקוף מבחינת הנוסע והמפעיל, באמצעות תהליכים אוטומטיים לחלוטין.
זאת הפעם הראשונה שבה חברות אשראי ובנקים התעניינו במכרז בתחום התחבורה הציבורית - לא מפני שהנושא מעניין אותם, אלא כי הם רוצים להרחיב את אחיזת השוק שלהם בתחום הסליקה. ההנחה היא שמיזם כזה, שמשמעותו תשלומים בהיקפים גדולים לנסיעה בתחבורה הציבורית, יגלגל כספים רבים. על פי פרסומים בתקשורת, שלא הוכחשו על ידי משרד התחבורה, אחת הסיבות שהחברות הללו זכו היא כי הן התחייבו לתת פטור מעמלות עבור הסליקה - עובדה שאמורה לחסוך למדינה עשרות מיליוני שקלים.
מי עוד השתתפו במכרז?
מלבד הזוכות, ניגשו למכרז בנק לאומי בקבוצה יחד עם ORT; שופרסל בשיתוף חברה מנורבגיה; ופינסטרה, שמפתחת את הרב קו און ליין.
האפליקציות של החברות הזוכות אמורות להתחיל לפעול במהלך 2020, ובשלב זה הן לא יחליפו את הרב קו, אם כי זו אחת המגמות של משרד התחבורה, כפי שהצהיר במסמכי המכרז.
ויקטור אררה, יועץ בכיר לתחבורה ציבורית, אמר כי "הלקח העיקרי מתוצאות המכרז הוא שהעולם הבנקאי נכנס לתחום התחבורה הציבורית ולראייה, יש בנק או חברת כרטיסי אשראי בכל אחת משלוש הקבוצות הזוכות. הם עושים זאת כי הם שואפים להרחיב את השימוש בכרטיס הרב קו גם לתשלום בבתי עסק, וכדי להגדיל את ההפצה ואת השימוש באפליקציה שהם יפתחו גם מעבר לתחבורה הציבורית".
06/10/19 11:53
8.33% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"HTC הפסיקה להציג חדשנות בחומרת הסמארטפונים שלה, וחברות כמו אפל, סמסונג ו-וואווי ביצעו השקעות אדירות בחומרה שלהם. אנחנו לא", אמר איב מטרה, המנכ"ל החדש של HTC, "משום שהשקענו בחדשנות במציאות וירטואלית. כשהייתי צעיר", סיפר מטרה, "מישהו אמר לי ש'להיות צודק בזמן הלא נכון הוא לטעות, ולטעות בזמן הנכון הוא להיות צודק'. אני חושב שהיינו צודקים בזמן הלא נכון, וכעת עלינו לסגור את הפער. עשינו טעויות של עיתוי. קשה מאוד לחזות את הזמן הנכון. HTC עשתה טעות בהיבט של עיתוי. זוהי טעות קשה ואנחנו משלמים עליה, אבל עדיין יש לנו נכסים בהיבט של חדשנות, צוות ומאזנים, ואני חש שאנו מתאוששים מהטעות בעיתוי".
ידוע כי יצרנית הסמארטפונים HTC נאבקת על קיומה מזה כמה שנים. אפשר להגיד שהשיא שלה היה בשנת 2011, כאשר הצליחה לתפוס נתח של 11% משוק הסמארטפונים העולמי, ומאז היא מידרדרת והולכת, כאשר בדו"חות חברות המחקר על היצרניות המובילות היא ממוקמת בשורת ה"אחרים". גם הדיווח הכספי של הרבעון השני של השנה הוא החמישי בשרשרת רצופה של רבעונים מפסידים, זאת לאחר שביולי האחרון פיטרה החברה כרבע מכוח האדם שלה.
מטרה, שמונה לפני כמה שבועות למנכ"ל החדש של החברה, לאחר שהמייסדת והמנכ"לית הקודמת, שר וואנג, עזבה את תפקידה ועברה להיות היו"רית של החברה, מציג כעת תפיסה שעשויה אולי לסייע לחברה להשתקם.
מתוקף תפקידו הבכיר במפעילה אורנג' הבינלאומית, צפה מטרה ביצרנית הטאיוונית מבחוץ, ובשיחה איתו הציג בגילוי לב תובנות על מצבה של החברה שהתחיל לנהל, בתקווה להוציא אותה מן המצב הקשה שאליו נקלעה.
במושג עיתוי, הכוונה היא להחלטת החברה להסיט משאבים רבים מכספי המחקר והפיתוח שלה ל-XR, בתחילה במציאות וירטואלית באמצעות זרוע Vive שלה. המנכ"ל הטרי צופה שהיצע ה-XR של החברה יוביל בשוק הסלולר בתוך חמש שנים.
"נעשה כמיטב יכולתנו לקצר את הזמן הזה, אבל המפתח כאן הוא אימוץ על ידי הלקוחות, כלומר כיצד אנשים מאמצים את הטכנולוגיה שלך", הוא הסביר. "כולנו יודעים שזה קריטי לחלוטין. בסוף היום, עומדים מולנו בני אנוש, והם מתמודדים עם משהו חדש לחלוטין ושונה לחלוטין, שהוא וירטואלי".
עוד אמר מטרה, שדור 5 הוא צוואר הבקבוק הראשוני לכיוון צמיחה. בניגוד להשערות שהחברה תיטיב את מצבה באמצעות שווקים מתפתחים, הוא דווקא אומר ש-HTC תפעל בתחום מכשירי הפרימיום בשווקים מפותחים, "במדינות עם תוצר מקומי גולמי גבוה".
נראה שמטרה אף מקווה לקדם את החברה על חשבונה של וואווי, על רקע המלחמה שלה מול ארה"ב, שגרמה לה להשיק מכשיר דגל חדשני ללא שירותי גוגל וחברות טכנולוגיה אמריקניות אחרות. "התחרות כעת משתנה", הוא אמר. "כולנו מתמודדים עם מצבים שבהם נתחי השוק יורדים... הלקוחות כעת מאוכזבים מכך שאינם יכולים עוד להשתמש במכשירי וואווי האחרונים. מה ש-HTC תנסה לעשות בחודשים הקרובים יהיה לתת ללקוחות שלנו את האפשרות לקבל מה שהם רוצים בהיבטים של החומרה הטובה ביותר והצילום הטוב ביותר".
למרות מצבה, מטרה מציג זווית אופטימית באשר לחזרתה של החברה לרווחיות. לדבריו, "אני באמת מאמין שהדבר תלוי בדרך שבה המפעילות יפרסו את תשתיות דור 5. כולם יודעים ש-2020 תהיה נקודת ההתחלה של דור 5. בדרך כלל לוקח שנתיים לפרוס רשת, כך שב-2023 תהיה כבר פריסה רחבה. זוהי הסיבה שבגללה אני מאמין ש-2025, ייתכן אף לפני, תהיה נקודת המפנה. אנו תלויים במהירות הפריסה של המפעילות".
06/10/19 11:55
8.33% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
HP תפטר 7,000 עד 9,000 מעובדיה, כך הודיע המנכ"ל החדש של ענקית המדפסות, אנריקה לורס, ביום ה' האחרון.
לורס עשה זאת במפגש ראשון שלו, כמנכ"ל המיועד של ענקית המדפסות, עם אנליסטים בוול סטריט. מדובר בצעד דרמטי, של פיטורי ענק בסדר גודל של 13-16% מכוח האדם בחברה, העומד כיום על 55,000 עובדים. החברה מסרה כי הצעד, שעלותו מוערכת בכמיליארד דולר, יביא לחיסכון של כמיליארד דולר עד שנת 2022.
בחברה לא התייחסו לפילוח הפיטורים בחלוקה לאזורים גיאוגרפיים, ולכן לא ברור מה יהיה היקף הפיטורים בישראל.
לצד פעילות המכירות, לחברה כמה פעילויות בישראל: HP Indigo – בקרית ויצמן בנס ציונה ובאזור התעשייה בקרית גת; HP Industrial Large Format (לשעבר סאיטקס) - באזור התעשייה החדש, נתניה.
"פרק חדש בחיי החברה"
לורס יחל במנכ"לותו בראשית נובמבר. הוא החליף את דיון וויסלר, שהודיע באוגוסט כי הוא עוזב את תפקידו בשל רצונו לסייע בבעיית בריאות משפחתית. ההחלטה על הצעד הדרמטי נבעה מהירידה בהכנסות של מכירת ותפעול המדפסות ברבעון השלישי הכספי של החברה.
הפיטורים ובניית החברה מחדש, על פי מה שאמר לורס לסוכנות בלומברג, הם "פרק חדש בחיי החברה. זו אחת ההחלטות הקשות ביותר שקיבלנו, אולם היא הכרחית לעתיד של החברה. אנחנו רואים הזדמנויות משמעותיות ליצור ערך לבעלי המניות שלנו ונעשה זאת על ידי קידום ההובלה שלנו, שיבוש תעשייתי, ושינוי אגרסיבי באופן העבודה שלנו".
תכניתו של המנכ"ל החדש כוללת, לצד בנייה מחדש של החברה, גם שינוי בתמחור של המדפסות, ובניית זיקה והתנייה - בתמחור המכירה של המדפסות ובתמחור התפעול השוטף שלהן – בשימוש במיכלי דיו מקורי של HP, לעומת שימוש שאינו שכזה.
במקביל להודעה על תכנית הארגון מחדש והפיטורים, החברה אף הודיעה על הגדלת הדיבידנד למשקיעים ב-10%, כמו גם על רכישה עצמית של מניות בסך של 5 מיליארד דולרים. HP צופה כי תזרים המזומנים של החברה יעמוד על שלושה מיליארד דולרים. בשנה החולפת מניית החברה הפסידה כמעט שליש מערכה – היא ירדה ב-29%, ושווי השוק של HP כיום עומד על 27 מיליארד דולרים.
06/10/19 23:09
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השבוע יתקיים כנס SAP TECKED 2019 האירופי בברצלונה, שמביא לאזור אירופה את החידושים והמגמות של החברה שהוצגו בוועידה שהתקיימה בלאס וגאס בחודש שעבר.
הכנס השנה מציע שבעה מסלולים ויותר מ-600 מושבים לאלפי המפתחים, המהנדסים והמשתמשים שמגיעים לכנס, שבהם ישיבו מומחי החברה לשאלות המשתמשים ויפרטו את החידושים בכל אחד ממשפחות הכלים של SAP.
לדברי יגיל חדרי, מנהל צוות הפריסייל ב-SAP ישראל, "הכנס יתמקד להערכתי בחידושים בנושא הארגון החכם, בין היתר גם ב-IRPA – אוטומציה חכמה של תהליכים רובוטיים. כנס TECKED הוא כנס טכנולוגי בעיקרו", ציין חדרי, "ומוצגים בו החידושים ומפת הדרכים של הפתרונות החדשים, כמו המעבר לענן ופתרונות לכל סוגי הענן השונים".
במליאת הפתיחה של הכנס יציג יורגן מולר, ה-CTO וחבר מועצת המנהלים של SAP את התפיסות והטכנולוגיות המובילות של הארגון החכם, בהן תהליכים עסקיים מקצה לקצה המועשרים בתבונה, וכיצד SAP מקדמת ומפתחת את הפלטפורמה הדיגיטלית לפלטפורמה של טכנולוגיה עסקית, תוך שהיא מבטיחה אינטגרציה חדשנית, מודולריות, יכולת הרחבה קלה וחוויה עקבית לרוחב התהליכים העסקיים בארגון החכם.
עוד יוצג בכנס פתרון Data Warehouse Cloud החדש של החברה, שיושק בקרוב גם בישראל, שהוא פתרון ארגוני הראשון מסוגו של החברה למחסן נתונים בענן, המאחד את כל מקורות הנתונים לפתרון אחד, תוך שמירה על אבטחה, אמינות והעשרה סמנטית של המידע. הפתרון החדש מפשט את ניהול וניתוח המידע עבור המשתמשים ומסייע בקבלת החלטות מבוססות תבונה.
ניר קול, סגן נשיא למוצרים בקבוצת פלטפורמת הענן של SAP אומר, כי בכנס יוצגו גם פיתוחים של הסניף הישראלי. "מתחת לפלטפורמה של החברה יושבת שכבת טכנולוגיית הענן של SAP, שרבים מרכיביה מפותחים במעבדה בישראל, ובעצם משרתים אלפי לקוחות שמשתמשים במערכת בעסקי הליבה שלהם", הוא אומר. "חלק מהפתרונות שאנו מפתחים מוצגים בכנס לראשונה כדי לאפשר למפתחים וללקוחות נגיעה ראשונה, לקראת ההשקות בתחילת השנה". עוד הוסיף קול, כי הצוות הישראלי יציג בכנס חידוש מעניין מאוד, שגם יוצג בהרצאת המליאה הראשית, והוא מודל התכנות ליישומי ענן – שהוא מעין שכבה שמאפשרת למפתח להתמקד בביזנס מעל שכבת הטכנולוגיה ולהגדיר פתרונות".
מערכת אנשים ומחשבים תדווח מן הכנס..
06/10/19 10:59
4.17% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));
06/10/19 13:18
4.17% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חיים קריגר, מנכ״ל סקיורנט
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"ישראל היא מעצמה בייצור אקזיטים, עם המספר הגדול ביותר של סטארט-אפים לנפש בעולם - סטארט-אפ אחד לכל 1,400 איש. בשנה האחרונה גדל מספרם של סטארט-אפים שרוצים להיהפך לחברות ענק מקומיות. ככל שהאקו-סיסטם הישראלי מתבגר, אנחנו הופכים לסקייל-אפ ניישן, עם אלפי עובדים והכנסה משמעותית.
בעולמות אבטחת המידע, יש הרבה שינויים בתחום הרגולציה והגנת הפרטיות. זה התחיל עוד בשנה שעברה, בתקנות ה-GDPR, שבשנה הנוכחית, חברות מוטות רגולציה בפן הטכנולוגי של שמירת והעברת מידע ייחסו לכך יותר ויותר חשיבות".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף השנה הקרובה?
"באחרונה, סייברארק הודיעה שהיא לא ממשיכה לתת מענה בנושא הכספות הדיגיטליות - תחום שהיווה יתרון מרכזי לשוק הישראלי. ההודעה הזו גרמה לזעזוע בשוק. מהלך זה מאלץ את השוק להתכונן לימים שאחרי, לעצור ולמצוא פתרונות חלופיים".
[caption id="attachment_300623" align="alignnone" width="600"] חיים קריגר, מנכ"ל סקיורנט. צילום: ניר אלון[/caption]
בראש השנה הקרוב ציינו גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"ישראל היא מוקד מתרחב ומתפתח של חברות סטארט-אפ. באקו-סיסטם שלנו יש דגש רב על מו"פ, נוכחות של חברות הון-סיכון עולמיות ורשתות חזקות ותומכות של יזמים. אם פעם חברות ישראליות היו עוברות בשלב מסוים לארצות הברית, כיום חברות אמריקאיות ובין לאומיות נוספות נכנסות לישראל. בעשור האחרון אפשר לראות את כניסתן האדירה של חברות עולמיות גדולות לישראל, שאין להן בעיה לשלם כסף, והרבה, עבור איכות וחדשנות.
בנוסף, חברות אינטגרציה גדולות ומנוסות קיבלו נופך מרכזי כספקיות שירותים, מכיוון שהן מספקות סל שירותים רחב, הכולל ידע מקצועי ברמה גבוהה במגוון רחב של טכנולוגיות. ללקוח יש את היכולת לקבל שירות ותמיכה איכותיים ומהירים, מבלי להיות תלוי בגורם אחד. מגמה זו ממשיכה להעמיק".
מהי חברת השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"מבחינתי, זוהי אופסוואט - חברה שהמוצר שלה סורק קבצים במספר רב של מנועי אנטי וירוס. בשנה האחרונה אופסוואט העמיקה את היכולות שלה בנושאי ההלבנה וסיפקה הגנה רבה על ערוצי הכניסה לארגון, לרבות על מיילים, גלישה, שרתים ועולמות האוטומציה (API) ועוד - ובכך לתת מענה אבטחתי לטכנולוגיות שונות".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"להיי-טק הישראלי בכלל ולתחום אבטחת המידע והסייבר בפרט אני מאחל שימשיכו להיות בחזית הטכנולוגיה וימשיכו לאתגר כל הזמן, כך שתמיד נצליח לתת מענה לטכנולוגיה המתחדשת בקצב מהיר, ולשמור על רמות אבטחה ואיכות גבוהות".
מורן ג'רסי, מנכ"ל סקיורווייב
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"בכוונתי להתייחס למגמה עולמית בולטת, שמשפיעה ומעצבת את תעשיית הסטארט-אפים שלנו: שילוב הבינה המלאכותית כיכולת מובנית כמעט בכל תחום אפשרי, או בכל מכשיר שנוגע לחיינו הדיגיטליים. זה נכון לסמארטפונים, דרך בריאות ועד למכוניות חכמות. אנחנו רואים את זה בולט במיוחד בעולמות אבטחת המידע, כאשר איומים חדשים מתגלים מדי יום בזכות יכולות בינה מלאכותית".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"נראה התחלה של תהליכי הבשלת מודלים כלכליים חדשים, שיאפשרו ליזמים לגייס משאבים ביתר קלות. הדיגיטל ממציא ומגדיר מחדש את העולם שבו אנחנו חיים, וזה יהיה נכון גם בהקשר של מודלים כלכליים חדשים שיצמחו והן בהקשר של היבטים טכנולוגיים. נראה בריאות דיגיטלית פרו-אקטיבית יותר - הרבה מזה בזכות יכולות הבינה המלאכותית, אבל גם התפתחות לכיוון של תחבורה אוטונומית, וטכנולוגיות בלוקצ'יין שיבשילו ויוסיפו לעשות הבדל בעולמות הפינטק והסייבר".
[caption id="attachment_245861" align="alignnone" width="600"] מורן ג'רסי, מייסד ומנכ"ל סקיורווייב. צילום: ניב קנטור[/caption]
בראש השנה ציינו גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"העשור האחרון היה עשיר בהשקעות, בגיוסי כוח אדם ובצמיחה מטאורית של שוק ההיי-טק הישראלי. קראו לנו אומת הסטארט-אפ כבר בעשור שעבר, אבל בעשור הנוכחי ישראל הפכה לשם דבר ברמה העולמית, לנקודת מפתח עבור חברות וארגונים מכול העולם, ולמקום שמוכר כמנוע חדשנות וצמיחה בקנה מידה עולמי. פועלות כאן אלפי חברות הזנק בכל תחום טכנולוגי שניתן לדמיין, והרבה מהפעלתנות הזו - מקורה בעשור הנוכחי".
מיהם בעיניך אנשי השנה בהיי-טק הישראלי?
"מקצועני ה-AI והאלגוריתמיקה הישראליים, שכובשים מקום של כבוד והכרה בתעשיית ההיי-טק העולמית. מדובר בקהילה שצעד אחרי צעד הופכת את ישראל למעצמת בינה מלאכותית בקנה מידה עולמי, והתקווה שלי היא שנראה כאן בשנים הקרובות תעשייה צומחת עוד יותר בתחום, ממש כשם שאנשי הסייבר ואבטחת המידע שלנו הפכו את ישראל לתעשייה משגשגת בעשור הקודם".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"אני מאחל לסטארט-אפים שילמדו לשתף פעולה זה עם זה. אני מאמין גדול בקואליציה של מידע, זה מפתח לשגשוג ולפריצות דרך משמעותיות, שישפיעו על חיי כולנו. מודלים של שיתוף כבר קיימים בתחומי הנדל"ן, הרכב והמלונאות, ואני מאחל שנדע לעשות זאת גם בתחום המידע, ולהבין שבעוד שמידע הוא כוח, שיתוף מידע הוא מכפיל כוח. מודל כזה יוכל לסייע לסטארט-אפים הישראליים לשגשג ולהצליח במהירות רבה יותר במציאות גלובלית שהיא מאתגרת ולעתים זרועה מכשולים".
ליאור לוי, מייסד ומנכ"ל פרולוג'יק
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"מגמה בולטת היא קושי הולך וגדל לאתר ולגייס מקצועני טכנולוגיה - בין אם מהנדסים או אנשי פיתוח. הטכנולוגיה מתקדמת באמצעות אנשים, וקיימת תחרות הולכת וגדלה על הכישרון האנושי הישראלי. בשיחות עם אנשים בתעשייה אני רואה את כיצד ארגונים וחברות משוועים ליצירה של מחויבות בין העובדים למקום העבודה, ופועלים כדי לייצר תנאים ליציבות טכנולוגית ותעסוקתית, תוך שהם מתמודדים עם האתגר הפיננסי שמציעות חברות ההזנק, הנלחמות על אותו משאב אנושי".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"הטרנד הגדול בשנה הקרובה יהיה הרחבת ההשקעה של ארגונים בתחומי אבטחת המידע והגנת הסייבר. האיומים גדלים ללא הפסקה, והם, כמו גם מורכבותם והרגולציה, יצרו מציאות שמחייבת התייחסות לתחומי הגנת המידע והפרטיות. ארגונים מבינים שההתמודדות הנכונה עם איומים אלה חייבת לבוא באמצעות הגדלת תקציבים".
[caption id="attachment_283646" align="alignnone" width="600"] ליאור לוי, מנכ"ל ומייסד פרולוג'יק. צילום: יח"צ[/caption]
בראש השנה ציינו גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"זה היה העשור שבו בוגרי היחידות הטכנולוגיות של צה"ל הפכו לשם דבר ברמה העולמית. יחידות כמו 8200 וממר"ם ידועות במשך עשרות שנים בישראל, אך בעשור האחרון הן הפכו לשם דבר עולמי בזכות בוגריהן, שהשתלבו לאורכה ולרוחבה של תעשיית ההיי-טק בארץ ובעולם - הן כיזמים, הן כמנהלים בכירים והן כעובדים מן המניין. השמות שלהן הפכו שגורים בפי מנהלים בחברות גלובליות רבות, דוגמת גוגל, אמזון ומיקרוסופט.
טרנד נוסף ומשמעותי היה הכניסה של מחשוב הענן למיינסטרים של עולמות הטכנולוגיה הארגוניים. מנמ"רים התגברו לאורך העשור על החששות ומהגרים יותר ויותר תכולות IT לענן".
מיהו בעיניך איש השנה בהיי-טק הישראלי?
"איש השנה שלי הוא אלירן מלכי, המנכ"ל ואחד המייסדים של בילונג (Belong.life). מדובר בפלטפורמה שדומה לרשת חברתית בה חברים כמה מאות אלפי חולי סרטן, והיא מסייעת להם לנהל את המלחמה במחלה בצורה יותר אפקטיבית, ותוך תמיכה הדדית ושיתוף מידע וניסיון. זו דוגמה לאופן שבו טכנולוגיה יכולה לעשות שינוי אמיתי, ואפילו מציל חיים".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"אני מאחל לנו שנדע להקשיב בצורה אמיתית ועמוקה ללקוחות שלנו. זה יהיה אחד המפתחות לפיתוח חדשנות פורצת דרך בשנים הבאות. אני גם מאחל לנו שתעשיית ההיי-טק הישראלית תדע להצמיח מתוכה פתרונות ישימים נוספים, שימשיכו לעשות אותו לשם דבר ברמה העולמית ולמנוע צמיחה של המשק והכלכלה שלנו. בנוסף, אני מאחל לענף להצליח בעשור הקרוב באתגר של שילוב דור חדש של אנשי טכנולוגיה, מה שיחייב את כולנו לאורך רוח, סבלנות וללמידת המוטיבציות והמאפיינים של דור צעיר וחדש".
שגיא דודאי, מנכ"ל וונאג' ישראל
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר? "מהנדסי תוכנה בני 16-19. יותר ויותר חברות התחילו להעסיק מהנדסי תוכנה עוד לפני השירות הצבאי שלהם כמפתחים. המחסור במפתחים, בשילוב ההתקדמות וההתפתחות של התכניות האקדמיות לתלמידי תיכון, יצרו מאגר חדש של עובדים סופר מוכשרים, בעלי אינסוף מוטיבציה. המרוויחים הגדולים מגך הם תעשיית ההיי-טק וצה״ל, שמקבל מפתחים הרבה יותר מנוסים".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"כמה דברים: ראשית, למידת מכונה ובינה מלאכותית יהפכו מדמיון למציאות ויהיו דומיננטיים בחיי היום יום. בנוסף, כלכלת ה-API תשנה לגמרי את הדרך והמהירות שבה מפתחים תוכנה. כמו כן, נראה המשך של מהפכת הענן".
[caption id="attachment_300625" align="alignnone" width="600"] שגיא דודאי, מנכ"ל וונאג'. צילום: עדי לם[/caption]
בראש השנה ציינו גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"כבר אמרו לפניי: סקייל-אפ. ההיי-טק הישראלי הפך למכונה משומנת שמייצרת גיוסים ואקזיטים באופן סדרתי. חצי הכוס הריקה היא שעשינו התקדמות לינארית בלבד, ללא קפיצת מדרגה משמעותית".
מיהו בעיניך איש השנה בהיי-טק הישראלי?
"אני מעדיף לציין לא איש אלא תכנית. מדובר בתכנית אודיסיאה, שנבנתה בהשראתו וביוזמתו של נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס ז"ל, ופועלת במרכז מדעני העתיד למחוננים ומצטיינים כמיזם משותף עם משרד החינוך - האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים, ועם מערך הסייבר הלאומי שבמשרד ראש הממשלה. זוהי התכנית המובילה בתחומה שבין היתר מכשירה תלמידי תיכון להיות מהנדסי תוכנה ופיזיקאים".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב? "יותר מגוון בתעסוקה - העמקת השילוב של נשים, ערבים, חרדים ועוד בענף. מדובר בפוטנציאל אדיר, שבינתיים רק חלק קטן ממנו ממומש. שילוב מוצלח יעזור לא רק להיי-טק, אלא לכלל החברה הישראלית".