זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
27/02/22 18:02
9.16% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מדינות המערב, ובמרכזן ארצות הברית, החליטו אמש (ש') על ניתוק חלקי של רוסיה מהסוויפט (SWIFT) – מערכת התשלומים והעברת הכספים הבינלאומית, על רקע המלחמה שלה עם אוקראינה. הניתוק הזה אמנם יגרום נזק לכלכלה הרוסית, אך ספק רב מאוד אם זה מה שיביא את ולדימיר פוטין לנצור את האש ולהפסיק בהתקפה שלו נגד המדינה השכנה.
מערכת הסוויפט מהווה מרכיב מאוד חשוב בסחר החוץ הגלובלי. היא מאפשרת שליחת וקבלת מידע על העברות כספים בינלאומיות, בין מדינות שונות – החל מתשלומים שאנשים פרטיים מבצעים בסכומים קטנים ועד להעברות של מיליוני דולרים, ואף יותר, של הסקטור העסקי. מרבית התקשורת הבין בנקאית בעולם ורוב מוחץ של המידע על העברות הכספים הבינלאומיות מתבצעים כיום באמצעות המערכת הזאת, אם כי רוסיה וכמה מדינות נוספות עובדות על מערכת מקבילה. חשוב לציין שהעברות הכספים עצמן לא מתבצעות בדרך כלל באמצעות מערכת הסוויפט, אבל היא מאפשרת לשלוח ולקבל את המידע עליהן, כאמור.
הסוויפט (ר"ת Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, או האגודה הבינלאומית לתקשורת פיננסית בין בנקאית) היא קואופרטיב שנמצא בבעלות חברי הארגון. המערכת מאפשרת את העברת המסרים בצורה מהירה, בטוחה ומדויקת. הארגון מעניק לכל ארגון פיננסי קוד בן שמונה או 11 תווים. ארבעת התווים הראשונים הם אותיות או מספרים שמשקפים את שם המוסד, השניים הנוספים את המדינה שממנה פועל הארגון שמקבל את הקוד ועוד שניים – את עיר המוצא שלו. שלושת התווים הנוספים הם מספרים אופציונליים, לפי דרישת הארגון הרלוונטי.
השימוש במערכת פשוט: לצורך העניין, לקוח – פרטי או ארגון – נכנס למערכת של הבנק שלו במוסקבה (או הבנקאי, אם הוא מגיע פיזית לסניף הבנק) ומבקש להעביר כסף לגורם כלשהו, שיש לו חשבון בנק בישראל או בכל מדינה אחרת שאינה רוסיה. כל מה שעליו לעשות הוא לרשום את סימול הסוויפט של הבנק, וכן את מספר הסניף ומספר החשבון של המוטב. ברגע שהכסף מעובר באמצעות מערכת הסוויפט, המקבל יודע על כך וניתן לשלם לו את הכסף מיד.
לא צריך לחשוש מאוד מהניתוק מהסוויפט. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. צילום: BigStock
קצת היסטוריה
מערכת הסוויפט נוסדה ב-1973 בבריסל שבבלגיה וישראל הצטרפה אליה ב-1982. לפניה, הדרך היחידה להעביר כסף הייתה באמצעות טלקס. זה היה תהליך יחסית איטי ולא בטוח, שכן בניגוד לסוויפט, הוא לא כלל מערכת קודים שהייתה יכולה לזהות את המעורבים בעסקה. עם ייסודה של המערכת לפני קרוב לחמישה עשורים השתמשו בה 239 בנקים וחברות פיננסיות, וכיום היא נמצאת בשימוש של מעל 9,000 מ-200 מדינות – כולל, כאמור, רוסיה.
ב-2005, לאחר ארבע שנות מעבר, החלה הרשת שבאמצעותה מתבצעת הפעילות בסוויפט לעבוד על בסיס פרוטוקול IP. לפני כן שימשה אותה תשתית מבוססת X 25. בשנים 2007-2009 היא עברה בהדרגה לפרוטוקול שלב 2, שבהתאם קיבל את השם SWIFTNet phase 2. ההבדל העיקרי בין שתי התשתיות הוא שזו החדשה יותר עושה שימוש במערכת RMA (ר"ת Relationship Management Application), בעוד שזו הישנה יותר השתמשה במערכת BKE (ר"ת Bilateral key exchange). אלפי הבנקים המשתמשים בסוויפט היו צריכים לבצע שינויים רבים ומורכבים בעקבות כך, אך על פי הארגון, המערכת החדשה הפכה את השימוש לקל ובטוח יותר.
חברות בסוויפט על בסיס פוליטיקה?
עד כה, הנהלת סוויפט קיבלה כל ארגון פיננסי שרצה להתקבל על בסיס קריטריונים של איתנות פיננסית. ב-2012 נותקה איראן מהמערכת, בעקבות הסנקציות עליה, והיא חוברה אליה מחדש ב-2016, לאחר חתימת הסכם הגרעין בין המעצמות לבינה. ב-2018 היא נותקה שוב. כעת, גם חלק מהבנקים ברוסיה נותקו מהמערכת. אי לכך, קיים חשש שהחברות הופכת להיות יותר ויותר מבוססת גם על פוליטיקה.
אין ספק שחסימת רוסיה ממערכת הסוויפט תקשה עליה לפעול במערכת הפיננסית הבינלאומית. לא יהיה לה קל להעביר תשלומים עבור מוצרים שהיא מייבאת ולקבל תשלומים עבור מוצרים שהיא מייצאת – למשל נפט וגז, שהם מוצרי הייצוא העיקריים שלה. האם רוסיה תוכל להתגבר על הפגיעה? בהחלט כן, אבל זה ייקח יותר זמן. מי שאומר שניתוקה של רוסיה מהסוויפט ישתק את פעילותה העסקית הבינלאומית טועה. הוא יקשה על פעילות זו, אבל הכסף ימשיך לזרום לשני הכיוונים, אם כי הרבה יותר לאט. האם זה שווה את המחיר שישלם על כך המערב בעצמו, שכן לכל מטבע יש שני צדדים? ספק רב.
27/02/22 16:56
7.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הוט הציגה היום (א') את עונת השידורים החדשה שלה, לצד פעילויות בעולמות הטכנולוגיה והחדשנות. שתי חדשות מעניינות מאירוע ההשקה, שנערך בתל אביב, הן: החברה הודיעה שהיא תשקיע מעל מיליארד שקלים בתשתיות ברחבי המדינה ושהיא מצטרפת לטרנד המטאוורס עם העונה החדשה של סדרת הדרמה שלה, זגורי אימפריה, שתשודר בטכנולוגיה זו. השחקן הראשי בעונות הקודמות של הסדרה, משה איבגי, שהורשע בעבירות מין, לא ישתתף בעונה הנוכחית.
מטאוורס היא טכנולוגיה שמאפשרת שילוב של העולמות הפיזי והווירטואלי, לטובת שימושים כגון עבודה, שיחות מרובות משתתפים, משחקים – ותוכניות טלוויזיה. הוט לא פירטה מה שידור של העונה החדשה של זגורי אימפריה בדיוק אומר, אולם ציינה כי היא "משקיעה מיליוני שקלים בשיתופי פעולה ופיתוחים טכנולוגיים שיאפשרו לה לספק חוויית צפייה עתידנית".
כמו כן, החברה תודיע כי תשיק במהלך השנה מכשיר מולטימדיה בשם HOT One, שיתמוך ב-Wi-Fi 6, גוגל אסיסטנט ו-HDR. ברבעון השני עתידה החברה להוציא אפליקציה ייעודית של HOT ל-Apple TV. שירות חדש שלה, Deep Link, יאפשר צפייה בתכני הוט ובתכנים נוספים של כל שירותי הסטרימינג שיהיו בישראל במסך אחד.
כמו כן, בהוט ציינו כי החברה פרסה סיבים אופטיים, באמצעות מיזם הסיבים IBC, ל-35% מבתי האב בישראל. לפי הוט, עד סוף השנה הסיבים האופטיים שלה יגיעו ל-1.1 מיליון בתי אב, והפריסה המלאה תושלם עד סוף 2025. בחברה ציינו כי עד לאותו המועד, לכ-70% מלקוחות הוט מובייל תהיה גישה לרשת דור 5. כיום עומד הנתון על 35% כיסוי.
הסדרה הנצפית ביותר בהוט השנה. שבאבניקים צילום: יח"צ
באשר לתוכן, בהוט ציינו כי החברה מכרה השנה 10 סדרות שלה לחו"ל, בהן לאבד את אליס, מלכות (בהשתתפות ריטה) ואופוריה. הסדרה הנצפית ביותר בשנה האחרונה בהוט הייתה העונה השנייה של שבאבניקים – סדרה עלילתית שעוסקת בצעירים מהחברה החרדית.
טל גרנות גולדשטיין, מנכ"לית הוט, ציינה כי "השקעות העתק שאנחנו מבצעים מאפשרות לנו לספק חוויית לקוח איכותית ומקיפה באמצעות שירותי תקשורת מתקדמים. פיתוחים חדשניים שנציג השנה יהפכו את מסך הטלוויזיה למרכז התקשורת הביתי, שייתן מענה לכל צרכי התוכן והתקשורת הפנים ביתיים והחיצוניים של הלקוח. השנה נמשיך בהשקעה המסיבית בפרישת תשתיות ונגיע ל-1.1 מיליון בתי אב שיהיו מחוברים לסיבים".
27/02/22 14:00
6.87% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בקשה לרישום פטנט של אפל חושפת, שענקית התפוח שוקדת על חזון חדש לחלוטין של מחשב: מקלדת שהיא מחשב שלם, שיכולה להתחבר לכל מסך. המשתמש יכול לשאת עימו את המקלדת, שכוללת גם משטח עקיבה, לכל מקום, עם הקבצים שלו, וללא הצורך בהתקנים נוספים כמו מחשב, מסך ועכבר. לכאורה מחשב נייד בפורמט של מקלדת, שגם לא יצריך כבלים וחוטים.
בחלק מן הדוגמאות שמוזכרות בבקשת הפטנט, ההתקן כולל גם מארז תרמי, ועשוי לכלול גם יחידת עיבוד בעלת קישוריות תרמית עם הבסיס, שתפיץ את החום לכל גוף המקלדת.
הפטנט הוגש לראשונה באוגוסט 2020, ופורסם לפני ימים אחדים על ידי משרד הפטנטים האמריקני.
27/02/22 12:26
5.34% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
יצרנית הכרטיסים הגרפיים והשבבים לרשתות ולרכבים הגדולה אנבידיה נפלה בסוף השבוע קורבן למתקפת כופר. החברה אישרה את ההתקפה ביום שישי, ולפי דיווחים של מקורבים לנושא, החברה טוענת שמדובר בהתקפה יחסית מינורית.
"אנחנו עדיין עובדים כדי להעריך את אופי והיקפו של האירוע ואין לנו מידע נוסף לשתף בשלב זה", מסרה החברה באופן רשמי, תוך שהיא מציינת שאין קשר בין ההתקפה על שרתיה לפלישה של רוסיה לאוקראינה.
עם זאת, דיווחים אחרים ברשת טוענים שתמונת הפגיעה הייתה קשה הרבה יותר ממה שאנבידיה ניסתה לצייר. לפי אותם דיווחים, מערכת הדואר האלקטרוני וכלי פיתוח רבים של החברה סבלו מפגיעה קשה בתפקוד שלהם והורדו למספר ימים, אם כי לא ברור האם הדר אירע בגלל הכופרה שהושתלה בהם או שאנבידיה עשתה זאת בעצמה כצעד מונע.
אבל מתברר שיש עלילת המשך – הקבוצה שפרצה לשרתים של אנבידיה, לאפסוס (Lapsus) שמה, אחרי שהציגה מסמכים שמוכיחים את הפריצה, ואחרי שאיימה שהיא תציג אותם במלואם אם החברה לא תשלם את הכופר שנדרש ממנה, עברה התקפת כופרה בפני עצמה.
ב-לאפסוס שולחים אצבע לעברה של אנבידיה, וטוענים שהיא ביציעה זאת כנקמה, אך החברה כמובן לא אישרה דבר.
27/02/22 10:35
4.58% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
משרד הרווחה והביטחון החברתי ביצע פרויקט, שבמסגרתו פותח עבור המחלקות לשירותים חברתיים לוח מחוונים הפועל בטכנולוגיה ייחודית, שמרכז במקום אחד את מכלול המידע הרלוונטי לעבודתן. לאחר בחינת חלופות, הפרויקט בוצע באמצעות פלטפורמת WebFOCUS של טיבקו (Tibco), המספק אוטומציה מלאה לתהליך הכנת דו"חות אנליטיים מורכבים והפצתם המתוזמנת למנהלי המחלקות בכ-260 מחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות ולנציגים נוספים, אשר המחלקה מבקשת לשתף. את הפרויקט ביצעה תים תוכנה מקבוצת מלם תים, והיקפו מאות אלפי שקלים.
פלטפורמת WebFOCUS היא מערכת בינה עסקית, המתמקדת בהגדרת דו"חות תפעוליים אנליטיים והרצתם בזמן אמת, משלבת יכולות חיזוי ואנליטיקה, תומכת בקבלת החלטות מונחות בסביבות מרובות מקורות נתונים ומספקת דו"חות ולוחות מחוונים אינטראקטיביים בזמן אמת ובאופן לא מקוון. זאת במסגרת מודל רישוי חדשני, המאפשר הלכה למעשה דמוקרטיזציה של המידע ומימוש החזון של Analytics Anywhere.
לדברי עפרה פרנקל, מנהלת אגף בכיר טכנולוגיות דיגיטליות ומידע במשרד הרווחה והביטחון החברתי, "המחלקות לשירותים חברתיים הן שותפות העשייה המרכזיות של המשרד, וככאלה היה לנו צורך להנגיש להן את המידע הרב שמעובד במערכות המשרד ודרוש להן למילוי תפקידן. הפרויקט ענה על מטרת העל שהצבנו וחיזק את יכולות הניהול העצמי של המחלקות, כמו גם קידום עבודה מבוססת נתונים בתהליכי תכנון, במעקב ובפיתוח שירותים. הפרויקט מאפשר למחלקות לשירותים חברתיים ברשויות לקבל אוטומטית מידע אמין, מקיף ועדכני, המוצג בלוח מחוונים אינטראקטיבי מעוצב ובאוף-ליין מלא. אנו שבעי רצון מהמערכת, המשדרגת באופן מהותי את עבודת המחלקה, תוצר של עבודת צוות רחבה מאוד עם מלם תים ובשיתוף רשויות רבות בתהליך הבנייה".
ערן אריגי, מנהל טכני של מוצרי WebFOCUS בתים תוכנה מקבוצת מלם תים, ציין, כי "אנו שמחים על סיומו המוצלח של הפרויקט במשרד הרווחה והביטחון החברתי. לפני יישומו, נדרשה עבודה ידנית רבה להכנת הדו"חות, הכוללים מידע רגיש, והפצתם למאות הרשויות. לוח המחוונים שפיתחנו מהווה חידוש טכנולוגי ייחודי, שבו המשתמשים מקבלים אימייל הכולל מידע רב, והם יכולים להמשיך לחקור ולהעמיק בו באופן לא מקוון לחלוטין. לוח המחוונים משלב פקדים, שבאמצעותם המשתמשים ברשויות מנתחים את המידע, אך ללא יכולת לשנות נתונים – תכונה קריטית עבור הארגון – וללא עלויות רישוי. המידע מופץ בדחיפה כצרופה בדואר אלקטרוני ואינו מצריך התקנה כלל. למרות זאת, הוא מאפשר אינטראקטיביות מלאה כנהוג בלוחות מחוונים מסוגו. המערכת מעניקה ללקוח תועלות רבות, בהן שיפור הקשר בין המשרד והמחלקות לשירותים חברתיים, יצירת שפה אחידה ומספרים עקביים, שיפור ההיערכות לשעת חירום, טיוב נתונים המועברים למשרד מהמחלקות, שדרוג פעילות הפיקוח, הצגת נתונים אחידים למפקח ולמחלקה, ועוד".
27/02/22 11:44
4.58% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בחודש הבא צפויה אפל להתחיל את סידרת השקות המוצרים שלה לשנת 2022, כשהראשון בהם יהיה לפי הצפוי הדור השלישי של ה-iPhone SE, שלפי כמה אנליסטים יציע שדרוגים משמעותיים, ואף יהיה זול בצורה ניכרת מקודמו.
לפי הדיווחים, מחירו יתחיל ב-300 דולר, לעומת 399 דולר, והוא יכלול מחזור שדרוג גדול ביותר מאז הדגם הראשון שלו.
אפל, שבדרך כלל לא פונה לצרכנים של מכשירי ביניים, כנראה מעוניינת כעת לשנות זאת, ולפנות באמצעות המכשיר הזה לשווקים כמו סין, ולנסות "לפתות" לפחות 1.4 מיליארד משתמשי אנדרואיד המשתמשים במכשירי ביניים ועוד 300 מיליון בעלי iPhone – צרכנים המחפשים מכשירים קומפקטיים בתקציב זול יחסית.
דגם ה-iPhone SE 3 צפוי להציע אמנם עיצוב מיושן משהו, אבל עם שבב מהיר יותר, כנראה ה-A15 Bionic השוכן גם במשפחת ה-iPhone 13, וקישוריות 5G. עוד טוענים האנליסטים, כי הוא יהיה בעל מצלמה טובה יותר – והדעות חלוקות אם היא תכלול את החיישן הראשי של ה-Phone 12 או זה של iPhone 13.
בגזרת העיצוב לא צפויים שינויים גדולים, וההערכות מדברות על פאנל LCD בגודל 4.7 אינץ' ו-Touch ID משולב בכפתור הבית.
ה-SE 3 יוכרז ככל הנראה באירוע מקוון ב-8 במרץ, כשלצידו יוצגו גם iPad Air חדש ומחשב Mac.
27/02/22 14:10
4.58% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אילון מאסק, היזם והמולטי-מיליארדר המפורסם, הגיב באחרונה בנדיבות לבקשת האוקראינים לסיוע בעתות המלחמה והמשבר אשר פוקדות אותם כעת.
האינטנרט של אוקראינה נפגע עקב מתקפות סייבר רוסיות, ואפשר שגם בשל פגיעות בתשתיות פיזיות, ומאסק החליט לעזור למדינה, שעומדת בפני מתקפות קשות מצד רוסיה בימים האחרונים.
סגן ראש ממשלת אוקראינה, מיכאילו פדורוב, צייץ באחרונה בטוויטר, בתוך שהוא מתייג את מאסק, והסביר לו כי רוסיה ממשיכה לבצע התקפות, ואוקראינה זקוקה לעזרתו בדחיפות. Starlink service is now active in Ukraine. More terminals en route.
— Elon Musk (@elonmusk) February 26, 2022 "אתה מנסה ליישב את מאדים – רוסיה תנסה לכבוש את אוקראינה!"
פדורוב כתב בציוץ שלו בפנייה ישירה למאסק: "בזמן שאתה מנסה ליישב את מאדים – רוסיה תנסה לכבוש את אוקראינה! בעוד שהרקטות שלך נוחתות בהצלחה מהחלל – רקטות רוסיות תוקפות אנשים, אזרחיים אוקראינים! אנו מבקשים מכם לספק לאוקראינה תחנות של סטארלינק (Starlink)", בהתייחסו ללוויני הקישוריות של חברת SpaceX, הנמצאת בבעלות מאסק ושהוא מנכ"לה.
היזם הדרום אפריקני שכיום חי בארה"ב הגיב כעבור זמן מה לסגן ראש הממשלה האוקראיני גם כן דרך טוויטר – כפי שכיום לגיטימי ונהוג לנהל גם קשרים דיפלומטיים או עסקיים בינלאומיים, כך מסתבר – וענה לו: "שירות סטארלינק פעיל כעת באוקראינה. עוד מסופים בדרך".
יביאו אינטרנט מהיר מהחלל לכל כדור הארץ. לווייני סטארלינק של SpaceX. עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. צילום: BigStock
אינטרנט מהיר מהחלל לכל כדור הארץ
כזכור, תוכנית סטארלינק של מאסק, ש-SpaceX בונה בשנים האחרונות, "שתלה" עד כה יותר מ-2,000 לוויינים בחלל. מאסק מתכנן לשגר יותר מ-40,000 לוויינים לחלל בשנים הקרובות, ובאמצעותם החברה שואפת לספק חיבור אינטרנט מהיר שמקורו לא באטמוסיפרה של כדור הארץ בכל רחבי העולם. לווייני הסטארלינק מתמקמים במסלול נמוך יחסית מעל כדור הארץ, כך שביכולתם בתיאוריה לספק אינטרנט מהיר בקלות יחסית.
חזר למועדון המיליארדרים השווים 200 מיליארד ד', שהוא החבר היחיד בו. אילון מאסק. צילום: צילום מסך מפורבס
ההון התכווץ אך חזר וחצה את 200 מיליארד הדולר
נציין כי מאסק, שהוא האיש העשיר בתבל, היה גם עד כה המיליארדר היחיד שהתגאה בשווי נקי של יותר מ-200 מיליארד דולר, וזה היה מצבו עד לאחרונה. אלא שבשבוע האחרון אחרי שהמתקפה הרוסית על אוקראינה החלה, גברה גם המתיחות בין המערב לרוסיה, וזו השפיעה – כמובן – על שוקי ההון. המצב הזה גרם לעושרו של מאסק לצנוח ב-13.3 מיליארד דולר ביום ה', ממש עם פתיחת הלוחמה. השווי הנקי של מנכ"ל טסלה עמד לזמן מה על כ-199 מיליארד דולר, לפי מדד המיליארדרים של בלומברג. אבל אין כנראה מה לדאוג יותר מדי למאסק, כי היום הוא כבר שוב הבעלים הגאה, על הנייר לפחות, של הון בשווי המוערך ב-220 מיליארד דולר.
27/02/22 17:11
4.58% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הסנקציות שהטילה ארצות הברית על רוסיה בגין הפלישה לאוקראינה מגיעות גם לשוק המעבדים. לפי דיווחים, כל יצרניות השבבים הגדולות השעו את מכירת השבבים שלהן לרוסיה. לפי הדיווחים, שלא זכו בינתיים לאישור מצד החברות עצמן, הרשימה כוללת את שתי החברות המובילות בשוק, אינטל ו-AMD, וגם אנבידיה מצטרפת לרשימה.
הפסקת המכירות התבצעה באופן מיידי אם כי לפי המידע מדובר בהשעיה מלאה זמנית, עד שתסתיים בדיקה שמטרתה לבחון אילו שבבים מיועדים לשימוש צבאי או שיש בהם אפשרות לשימוש אזרחי לצד צבאי, ורק שבבים אלו לא ניתן יהיה למכור כל עוד הסנקציות בעיצומן – אם כי זה כמובן כולל באופן אוטומטי את כל המעבדים שאינטל ו-AMD מוכרות בין השאר.
מעבר לכך הודיע משרד הסחר האמריקאי על הוספת לא פחות מ-49 חברות רוסיות לרשימת החברות המוחרמות שאסור לבצע עמן עסקאות שבבים בכלל – והן יכולות לבדוק עם וואווי מה זה עשה לה.
ברוסיה יש אמנם תעשיית שבבים ומעבדים, אבל כמעט כולם מיוצרים במפעלים חיצוניים, ובעיקר ב-TSMC. אבל החברות הרוסיות לא יוכלו להסתמך עליה, לאחר שדווח שהיא גם כן מצטרפת לסנקציות.
ההשפעה על השוק, לפחות באופן מיידי, לא אמורה להיות גדולה. הממשל הרוסי אחראי ל0.1% מכלל רכישות השבבים הגלובליות, והשוק הרוסי בכללותו מגיע להיקף של 50.3 מיליארד דולר מתוך היקף כללי של 4.47 טריליון דולר.
ההערכה היא שהשוק הרוסי יפעל מהר מאוד לרכוש שבבים ומעבדים בפרט בשוק השחור.