זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
14/08/23 15:40
8.82% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בדרך כלל כשאני כותב על גאדג'טים חדשים אני מנסה להתמקד באלו שנוחתים בישראל באופן רשמי. אבל פה ושם ברחבי העולם צצים דברים שאם הייתי כתב במעריב לנוער, או משהו כזה, הייתי כותב שהם מגניבים – אלא אם כבר המציאו לזה מילה חדשה – והם מספיק שונים כדי לשבור את הכלל. לאחד מאלה קוראים NanoPC, מחשב זעיר מלא, שכדי לרכוש אותו תצטרכו, נכון לעכשיו, להגיע ליפן.
על רקע עולם שבו כבר לא מייצרים טאבלטים מבוססי Windows, להוציא ה-Surface של מיקרוסופט, שטוענת בכלל שכל המשפחה היא מחשבים ניידים, וכבר מזמן לא הושק אחד חדש בכל מקרה, ה-NanoPC של חברה בשם גלוטר (Gloture) מציע Windows 11 Pro במעטפת של מסך בגודל 5.5 אינץ' ברזולוציה של 1280×720 פיקסלים.
בדף המוצר מקפידה החברה לציין, שמדובר במחשב, ולא בטאבלט, אבל הוא תומך במגע. הוא פחות או יותר בגודל של טלפון קטן אבל עבה פי שניים עד שלושה כדי להכיל את הכונן הפנימי וכן להציע לא מעט חיבורי USB-A 3.0 לחיבור מקלדת ועכבר אם רוצים והתקנים חיצוניים אחרים, חיבור USB-C אחד וגם שני חיבורי miniHDMI 2.0, שמאפשרים חיבור לשני מסכים חיצוניים בו זמנית.
המעבד הוא Celeron J4125 של אינטל, יש 8 גיגה-בייט זיכרון RAM ו-128 גיגה-בייט זיכרון אחסון, שניתן להרחבה עם כרטיס microSD, ויש תמיכה ב-Wi-Fi 6 וב-Bluetooth 5.2.
המחיר: 585 דולר. מי נוסע?
מחשב לכל כיס. NanoPC. צילום: גלוטר
14/08/23 17:10
8.82% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
דו"ח שפרסמה היום (ב') סוכנות דירוג האשראי פיץ', שהחליטה שלא להוריד את הדירוג של ישראל, כולל אנחת רווחה פוטנציאלית להיי-טק, בהיבט הצר של הענף: על פי הדו"ח, לא נראה שהמשך החקיקה המשפטית תביא ליציאה דרמטית של כישרונות והון מההיי-טק הישראלי. זאת, על אף הירידות בגיוסים, הרילוקיישנים והרישום של חברות אחרות בחו"ל, שנרשמים מאז ששר המשפטים, יריב לוין, הכריז על התוכנית בתחילת השנה.
פיץ' מציינת אמנם שיש ירידה בהשקעות בהיי-טק הישראלי, אך לדבריה, הצעדים של הממשלה מסבירים רק חלק ממנה – ולא את הרוב. בחברה מציינים כי הירידות הושפעו במידה גדולה יותר מהמצב הכלכלי העולמי, שהביא לקיטון בהשקעות בהיי-טק ברחבי העולם. זאת, בניגוד לשלל דו"חות והערכות של חברות אחרות ושל כלכלנים, שפורסמו מוקדם יותר השנה.
יתרה מזאת, בחברה חוזים המשך צמיחה של המשק הישראלי, בהתבסס, במידה רבה, על הצמיחה של ההיי-טק והתעשיות הביטחוניות. לדבריהם, מגזר ההיי-טק מאפשר למשק הישראלי להיות עמיד לזעזועים, ולו במידה מסוימת, אם כי אפשרויות המימון שלו יהיו מוגבלות יותר. היבט נוסף שמשפיע על הכלכלה הישראלית לחיוב, על פי פיץ', הוא המחאה נגד צעדי הממשלה.
פיץ' מציינת את המחאה לחיוב. צילום: מחאת ההיי-טקיסטים
עוד צופה החברה כי ההתקררות במגזר ההיי-טק תהיה אחד הגורמים שיביאו להאטה באינפלציה בישראל בהמשך השנה. גורם בולט נוסף שיביא לכך היא התמתנות מחירי הנדל"ן.
הדו"ח מתייחס לשלל תחומים ונושאים, לרבות ההשפעות של הסכסוך הישראלי-פלסטיני וקיומו, או העדרו, של הסכם גרעין עם איראן על המשק הישראלי. נתון בולט הוא כי העודף בחשבון השוטף של ישראל צפוי להישאר השנה, על פי הערכת החברה, על 3.6% – כמו בשנה שעברה והרבה מעל החציון של המדינות שמדורגות בדירוג הנמוך ברמה אחת (A) מזה הנוכחי של ישראל (A+).
עם זאת, בפיץ' מדגישים כי המשך המהפכה המשטרית וחקיקה של חלקים נוספים בה עלולים להוביל להורדת דירוג האשראי של ישראל, או לאזהרה לפני עשיית צעד כזה. זאת, עקב החשש להחלשת האיזונים והבלמים בין הרשויות והפיקוח של מערכת המשפט על זרועות השלטון האחרות. כמו כן, החברה מזהירה מגידול בגירעון של המדינה, ומנגד קובעת כי אם יחס החוב-תוצר של ישראל ישתפר, היא עלולה לבצע פעולת דירוג חיובית לישראל. שיפור שכזה יכול לבוא, למשל, ממצב ביטחוני טוב יותר במדינה.
התגובות
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הגיבו בחיוב לדו"ח של פיץ', כשהם מתעלמים מהאזהרות הכלולות בו. השניים ציינו בהודעה משותפת כי "אשרור דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ והותרת התחזית על 'יציבה' מוכיחים את מה שחזרנו ואמרנו כל הזמן: כלכלת ישראל חזקה, יציבה ואיתנה. ישראל טובה לעסקים ומי שמשקיע בה – מרוויח".
נתניהו וסמוטריץ' הוסיפו שהדו"ח קובע ש-"המדיניות האחראית והשמרנית" שהם מנהלים, לדבריהם, "שכוללת, בין היתר, תקציב עם יעד גירעון נמוך, הסכמי שכר ומדיניות שוק חופשי, מוכיחה שכלכלת ישראל מגוונת, בעלת ערך מוסף גבוה ומדדים פיננסיים חיצוניים חזקים – כך קובע הדו"ח".
השניים התגוללו על התקשורת וכתבו כי "כשבוחנים את נתוני האמת של הכלכלה הישראלית מתקבלת תמונה הפוכה מזאת שמנסים לצייר ערב ערב בערוצי החדשות. אל מול קמפייני התבהלה השקריים ניצבים נתונים מצוינים, ונעשה הכול שכך יישאר".
לעומתם, ממחאת ההיי-טק נמסר בתגובה לדו"ח כי "פיץ' מדגישה שוב את חשיבות ההתנגדות האזרחית לשמירה על חוזקן של הכלכלה והדמוקרטיה הישראליות. לצד חוסר הוודאות שיצרה הממשלה וכבר פוגעת בכלכלה, בדמות ירידה בהשקעות, פיץ' מביעה דאגה עמוקה מעתיד המהפכה המשפטית ומערעור האיזון בין הרשויות, ומציינת שהמחאה היא נקודת אור בוהקת שמונעת מסמוטריץ' ומנתניהו להמשיך להתקדם ולהרוס את הכלכלה ואת ההיי-טק".
14/08/23 17:45
8.82% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
שנה לאחר שהממשל האמריקני אסר על אנבידיה ו-AMD למכור שבבים גרפיים מתקדמים שמקושרים באופן ישיר ליישומי בינה מלאכותית, ולקראת האפשרות שהברז הזה ייסגר לחלוטין על כל רמות המעבדים, אנבידיה הגיעה להסכמים עם ענקיות אינטרנט סיניות, שלפיהם היא תמכור להן מעבדי AI בהיקף כולל של חמישה מיליארד דולר.
לפי הדיווחים, בעסקה שותפות כל ענקיות האינטרנט הסיניות: ביידו, בייטדאנס, ששולטת בטיקטוק, יצרנית משחקי הווידיאו והמובייל טנסנט, ועליבאבא. החברות אמורות לקבל לידיהן כ-100 אלף מעבדי A800 של אנבידיה, בשווי של מיליארד דולר, עוד לפני תום השנה הנוכחית, וב-2024 הן אמורות לקבל את שאר המעבדים, בשווי של ארבעה מיליארד דולר.
באנבידיה מיהרו לבצע את העסקה משום שהם חוששים שבעוד שההוראה הקודמת של הממשל, מספטמבר 2022, שאסרה עליה למכור לסינים מעבדי H100 ו-A100, ועל AMD למכור להם מעבדי MI250, ההוראה הבאה תהיה הרבה יותר כוללנית ורחבה. הסיבה לכך היא מלחמת הסחר הסינית-אמריקנית הארוכה, ובמסגרתה הניסיון של ארצות הברית לשים מקלות גדולים במיוחד בגלגלים של תעשיית ההיי-טק של סין בכלל, ובפרט במאמצים ובהתקדמות שלה במרוץ החימוש החדש של הבינה המלאכותית.
העסקה הבהולה משהו באה גם על רקע החתימה מהשבוע שעבר של נשיא ארצות, ג'ו ביידן, על צו ביצועי שיצמצם באופן רב ביותר את היכולות של חברות אמריקניות למכור טכנולוגיה שמוגדרת כרגישה לסין, כמו גם להשקיע בטכנולוגיה שכזו במדינת הענק. פתרונות בינה מלאכותית נמצאים כיום בראש הרשימה הזו.
דובר מטעם אנבידיה שהגיב לדיווחים לא התייחס ישירות למכירה, ולא אישר אותה – אך גם לא הכחיש. מה שכן, הוא אמר כי "חברות אינטרנט צרכניות וספקיות ענן משקיעות מיליארדי דולרים ברכיבי דאטה סנטר מדי שנה, ולעתים קרובות מבצעים הזמנות חודשים רבים מראש".
14/08/23 11:07
6.86% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
כלי רכב אוטונומיים (AGVs) ורובוטים ניידים אוטונומיים (AMRs) הן טכנולוגיות מתקדמות המחוללות מהפכה בייצור ולוגיסטיקה בתעשיות שונות. מערכות רובוטיות חדשניות אלו מיועדות לשילוח ושינוע יעיל של פריטים בייצור, במרכזי ייצור ובמחסנים, ובכך מחליפות את הצורך בטיפול ידני, מבטלות טעויות אנוש, וכתוצאה מכך – משפרות בטיחות במקום העבודה ומפחיתות משמעותית בעלויות.
AGVs ו-AMRs מיושמים במגזרים שונים, כגון מחסני מסחר אלקטרוני, מתקני ייצור, מרכזי הפצה, חנויות קמעונאיות ויישומים רפואיים. Advantech (אדוונטק) מציעה היצע מוצרים שלם, מחיישנים, תקשורת ושליטה ובקרה, עיצוב מוצר מגוון עם כגון רכיבים מוקשחים, קומפקטיים, המתאימים להפעלה גם בסביבת פנים וגם בסביבת חוץ בתנאי סביבה קיצוניים.
מוכנים לעתיד האוטומציה עם Advantech ו-NVIDIA (אנבידיה)? שימרו ביומן את יום ד' ה-6 בספטמבר 2023, בשעה 10:00 בבוקר, והצטרפו אלינו כדי לגלות כיצד טכנולוגיות ה-IoT החדישות של Advantech מעצבות את עתיד האוטומציה. אל תחמיצו את ההזדמנות הזו להישאר בקדמת הטכנולוגיה שתשנה את פני התעשיה.
מהם אתגרי היישום שמציגים AGVs/AMRs?
מערכות AGV/AMR מבצעות איסוף, הובלה ואחסון אוטומטיים של סחורות, במסלולים מוגדרים מראש. עם זאת, ישנם אתגרים עם הזמינות והפריסה של טכנולוגיות AGV/AMR מתקדמות. ל-Advantech יש את הטכנולוגיה לבניית AGV/AMR.
Advantech, שהיא מובילת IoT עולמית, מציעה מערכת אמינה בהתאמה לכל הדרישות של מערכות הפעלה של AGV/AMR, תוך מקסום היעילות והפרודוקטיביות של AGVs/AMRs.
פתרונות פלטפורמת הבקרה הפתוחה PAC של Advantech מאפשרים פיתוח מהיר ונוח של יישומים, ומבטלים את צורך בבדיקות תאימות החומרה התעשייתית לתוכנה החדשה.
הצטרפו לוובינר של Advantech והכירו את עתיד האוטומציה עם NVIDIA. הירשמו עכשיו, כדי להצטרף לסמינר האינטרנט הבלעדי שלנו, שבו המומחים של Advantech יציגו טכנולוגיה חדשנית המאפשרת ל-AGVs/AMRs לפעול בתנאים מגוונים ולבצע אופטימיזציה מתמדת של נתיבי הפעילות שלהם. על ידי אוטומציה של הובלת חומרים ארגונים, היכולה לייעל את הפרודוקטיביות ולתזמן משלוחים בצורה יעילה יותר, כדי להפחית צווארי בקבוק בייצור.
– תאריך: 6 בספטמבר 10:00 (GMT+3)
– הירשמו עכשיו: https://bit.ly/3YlH55I
– הצטרפו עכשיו כדי לזכות ב-USB תעשייתי חינם בסמינר המקוון!
מה לקוחותנו אומרים?
Intralogistics 5.0: Developing state-of-the-art AGV/AMR AIUT solutions Advantech סיפורי יישום: במערכת השו"ב קרקעית במערכת השו"ב ניידת
בתשתית התקשורת התומכת סקירת הפתרונות בתעשית ה-AGV/AMR מדוע Advantech?
עם ניסיון של מעל 40 שנים בתעשיית האוטומציה, Advantech מספקת מגוון פתרונות שליטה, בקרה, אוטומציה בייצור ובתפעול ומיכון חכם באמצעות ניתוח נתונים ובינה מלאכותית (AI).
בקרו באתר שלנו: https://www.advantech.com/emt
צרו קשר: https://www.advantech.com/emt/contact
הירשמו לוובינר עכשיו: https://bit.ly/3YlH55I
14/08/23 15:14
6.86% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ה-iPhone SE 4 עשוי לזכות בכפתור פעולה כאשר יושק, שלפי השמועות ישולב בדגם ה-iPhone 15 Pro שצפוי בקרוב – כך לפי אחד המדליפים, שפרסם ציוץ ב-X על המכשיר המוזל של אפל, ועל התכונות הנוספות שהוא יכלול.
לפי השמועות, דגמי ה-iPhone 15 Pro יהיו מצוידים בכפתור פעולה הניתן להתאמה אישית כמו בדגם ה-Ultra של השעון. הכפתור יחליף את מתג ההשתקה שנכלל בכל דגמי ה-iPhone מאז 2007. סביר להניח שמשתמשים יוכלו להגדיר את הכפתור לפונקציות מערכת שונות, כגון צלצול/שקט, נא לא להפריע, פנס, מצב צריכת חשמל נמוכה, ועוד.
אפל לא צפויה להשיק את ה-iPhone SE 4 שלה לפחות עד 2025, אך למרות זאת מתפרסמות ללא הרף שמועות לגביו.
בציוץ שהעלה המדליף הסדרתי Uredditor@ הוא ציין כמה פרטים על "תכונות מתוכננות ושינויי עיצוב" עבור ה-iPhone SE 4. More about the SE 4 – planned features and design changes:
– Design based on iPhone 14
– Face ID
– USB-C
– Action button ????
– Only one rear camera
— Unknownz21 ???? (@URedditor) August 13, 2023 לפי הציוץ, עיצוב הליבה של ה-iPhone SE 4 יהיה כזה המבוסס על ה-iPhone 14. בהתחשב בעובדה שגרסאות קודמות של iPhone SE עשו שימוש חוזר באלמנטים עיצוביים ממהדורות מוקדמות יותר של iPhone, זה אכן הגיוני, בייחוד עבור מוצר שצפוי להגיע לשוק יותר משנתיים לאחר השקת ה-iPhone 14. עוד יכלול המכשיר, לפי הציוץ, זיהוי פנים, שקע טעינה USB-C ומצלמה אחורית אחת בלבד.
14/08/23 15:20
6.86% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
על רקע הכוונה להנפיק את ARM, סופטבנק מנסה להשיג שליטה מלאה על החברה, שאותה היא קיוותה לא מזמן למכור לאנבידיה תמורת 40 מיליארד דולר. בחברת הענק היפנית רוצים להנפיק את מתכננת השבבים הבריטית, לאחר שישיגו את השליטה המלאה בה, לפי שווי של 65 מיליארד דולר.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שסופטבנק, שמחזיקה ב-75% מהמניות של ARM, נמצאת במשא ומתן עם מחזיקת שאר המניות, Vision Fund 1 – שהיא קרן השקעות שהקימה החברה היפנית עצמה, בהיקף שהגיע ב-2017 ל-100 מיליארד דולר. הקרן עוסקת בעיקר בהשקעות בחברות ענן ובינה מלאכותית, ובין המשקיעים הגדולים בה נמצאות שתי קרנות גדולות מחצי האי ערב: זו הציבורית של ערב הסעודית ומובדאלה מאבו דאבי.
לפי הדיווח, לפני ההחלטה לנסות לרכוש את המניות במלואן, סופטבנק שקלה להשאיר אותן בידי הקרן, שתמכור אותן לציבור לאחר ההנפקה. אלא שהיא שינתה את דעתה לאחר שעל פי ההערכות, מהלך שכזה צפוי לקחת כשנתיים, בעוד שהיא שואפת להשיג מכירה מהירה יותר של המניות שהיא מתכוונת להציע לציבור. סופטבנק רכשה את המניות שלה בחברה ב-32 מיליארד דולר.
הערכה נוספת היא שבסופו של דבר, אחרי שתשלים את הרכישה של כל 100% המניות של ARM, סופטבנק תנפיק כ-15% מהן בלבד – מה שאומר שהיא תשאיר בידיה שליטה כמעט מוחלטת בחברה.
מאסיושי סאן, מנכ"ל סופטבנק, עומד גם בראש הקרן, והוא החליט שלא להתערב במשא ומתן. זאת, על פי רויטרס, כדי להבטיח את השגת מיטב התשואה עבור המשקיעים בקרן, שסבלה בעבר לא מעט הפסדים בגין ההשקעות של הענקית היפנית ב-WeWork, שדי ירדו לטמיון בעקבות המשבר שעבר עליה, ובדידי גלובל – חברה שהציעה פתרונות לשיתוף נסיעות.
14/08/23 17:31
6.86% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"25% מחדי הקרן בארץ הם של יוצאי ממר"ם. מדי שנה, יוצאי היחידה פותחים כ-120 סטארט-אפ. הנתונים הללו מעידים עדות כפולה: על הנוכחות הכמותית של יוצאי היחידה בענף ה-IT המקומי ועל המשקל הסגולי הנכבד שלהם", כך אמר יוסי מלמד, יו"ר עמותת בוגרי ממר"ם.
לצד תפקידו בהתנדבות כיו"ר העמותה, שבו הוא נמצא כבר תריסר שנים, מלמד משמש כמנכ"ל פאסט ליין (Fast Lane) ישראל – שלוחה מקומית של פעילות בינלאומית בתחום ההדרכה הטכנולוגית. החברה היא שותפה להדרכות של מיקרוסופט, גוגל ו-AWS בארץ. מלמד, רב סרן (מיל'), הוא בוגר קורס תכנות בממר"ם, ושירת תשע שנים בבסמ"ח – גוף ההדרכה של היחידה.
"טביעות האצבע של ממר"ם ניכרות בכל פלח בשוק ההיי-טק הישראלי", אמר מלמד, ונתן כמה דוגמאות: טאבולה של אדם סינגולדה, שהוא בוגר קורס תכנות של ממר"ם ושירת במצו"ב; צ'קמרקס של מתי סימן, גם הוא בוגר קורס תכנות של היחידה, ושירת בבסמ"ח ובמצו"ב; האניבוק, ששוויה נאמד ב-2.4 מיליארד דולר ושסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא דרור שמעוני – בוגר קורס תכנות בממר"ם, ששירת ביחידת אופק – ה-IT של חיל האוויר; ומוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. "לא כל בוגרי היחידה נמצאים בזירה היזמית – יש סטארט-אפיסטים ויש את אלה שפועלים בתעשיות מוסדיות, דוגמת מנמ"רים ומנמ"ריות של בנקים ומשרדי ממשלה – כי אין מקום טוב יותר לצבור בו ניסיון מאשר ממרם", אמר.
הכנס השנתי של בוגרי ובוגרות ממר"ם
ב-4 בספטמבר הקרוב ייערך הכנס השנתי של בוגרי ובוגרות ממר"ם ויחידות המחשב באגף התקשוב ובזרועות השונות של צה"ל. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, יתקיים באקספו תל אביב (גני התערוכה). "זהו הכנס הראשון מסוגו שקורה לאחר כשני עשורים", ציין מלמד. "אנחנו רוצים לחגוג בו יחד עם כל בוגרי העמותה, יחידות מחשב רבות, ובוגרים ובוגרות שמתפרסים על פני כלל השנים. באירוע נחגוג שני ערכים מובילים: המקצועיות והיזמות".
"האירוע יכלול עשרות הרצאות העשרה מקצועיות במגוון תחומים – מדאטה דרך בינה מלאכותית ועד לפיתוח ולסייבר. את ערך היזמות נציין בהענקת פרסים ליזמי.ות השנה, מנמ"רי.ות השנה, מנכ"ל.ית ו-CTO השנה, איש.אשת המוצר, חברת ההזנק המובילה, תגלית השנה ופרויקט המחשוב של השנה", הוסיף.
מה עמותת בוגרי ממר"ם עושה?
לדברי מלמד, "העמותה מסייעת לרבים מיוצאי היחידה דרך תוכניות שונות שהיא מפעילה. המותג היוקרתי הזה, ממר"ם, בנה, הלכה למעשה, את ההיי-טק הישראלי משנות ה-60' – עם הקמת היחידה והגעתו של המחשב הראשון לצה"ל. רבים מבוגרי היחידה פונים אלינו לקבלת חבילת ההטבות של העמותה, שכוללת שירותים טכנולוגיים ואחרים לסטארט-אפים בתחילת דרכם".
הוא ציין כי "ממר"ם ו-8200 הם מותגים אחים. מדובר בשתי יחידות בעלות צרכים מבצעיים אחרים, שיחד מהוות השלם של ה-ICT הצבאי הישראלי. עמותת בוגרי ממר"ם משתפת פעולה עם שאר העמותות הטכנולוגיות, יש ביניהן תחרות בריאה. העמותה תמשיך לפעול לחיזוק המותג ממר"ם".
לסיכום אמר מלמד כי "צה"ל לא יכול להתקיים ללא ממר"ם. הטכנולוגיה היא זו שמובילה את הצבא כיום".
14/08/23 12:34
5.88% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אם נאמין לכותרות החדשות, חיינו אמורים לחוות מהפכה 3-4 פעמים בשבוע. חברת תקשורת משיקה אינטרנט מהיר? מהפכת תקשורת. שר כלשהו מבטיח הקלה במיסים? מהפכה תקציבית. תוכנית בישול חדשה? מהפכה קולינרית.
האמת, המהפכות האמיתיות נדירות. מהפכה היא תהליך ממושך, עם השפעות עצומות שמתגלות שנים בעתיד. דוגמה לכך היא המהפכה האמריקנית, שהובילה לניתוק ארצות הברית מבריטניה. לא מדובר בארוע אחד, אלא בתהליך שנמשך 18 שנים (מ-1765 עד 1783). תוצאות המהפכה ניכרות עד היום, שכן היא הובילה ליצירת המעצמה החזקה בעולם.
גם במילה "שיבוש" איני משתמש בקלות דעת. כפי שכתבתי לאחרונה, טכנולוגיה משבשת היא אחת שמשנה את אורחות החיים של המונים. GPS הוא דוגמה לטכנולוגיה משבשת, הודות לשינוי בהרגלי הנהיגה שיצר בעולם כולו.
בספטמבר 2022 חל ארוע שרבים תופסים כתחילת מהפכת ה-AI: חברת OpenAI פתחה לציבור את מחולל הטקסט-לתמונה שלה, Dall E 2, ובנובמבר 2022 היא הציגה את ChatGPT, מודל בינה מלאכותית מבוסס צ'אט, שיכול לעשות בערך הכל: לספק מידע, לכתוב, לתרגם, לערוך, לכתוב קוד ועוד.
כאשר שני אלו הושקו, ובעיקר ChatGPT, מילים כמו "מהפכה", "שיבוש" ו"עידן חדש" מיד יוחסו אליהם. הזמינות הגבוהה והתוצאות המרשימות משכו עשרות מיליוני משתמשים קבועים, והתממשקויות API הפכו אותם לנגישים לכל חברה שמעוניינת לשלב AI במוצריה.
אז מה קורה עכשיו, כשנה אחרי שה-AI נכנס לחיינו? היכן נוכל לפגוש בו, מי משתמש בו, והאם מדובר באמת במהפכה?
מחשב לכל ילד, AI לכל מחשב: המנצחת הגדולה במרוץ
כל חברות הטק הגדולות מפתחות כבר שנים יכולות AI. אולם נכון לעכשיו, מיקרוסופט היא המנצחת הגדולה במירוץ, בזכות מהלך חכם אחד: היא השקיעה ב-OpenAI מיליארד דולר ב-2019. המשמעות היא ש-OpenAI, שבמקור הוקמה כמכון מחקר ללא מטרות רווח, שזורה עסקית וטכנולוגית במיקרוסופט. זה הרגע להיזכר שמיקרוסופט, שמהפכות ושיבוש לא זרים לה, היא בעלת נוכחות על לפחות 70%-80% מהמחשבים בעולם בזכות מערכת ההפעלה Windows. היא גם המפתחת או הבעלים של אינספור יישומים, שמשרתים מיליארדי אנשים, וכמעט בכולם היא החלה לשלב AI.
למשל, Edge, דפדפן ברירת המחדל של Windows, שימש עד לאחרונה בעיקר להורדת Chrome של גוגל. מיקרוסופט שילבה בדפדפן כפתור שיחה עם ChatGPT, ובכך העניקה ל-Edge יכולות AI נגישות. משמעותי מכך, מיקרוסופט שילבה תוצאות חיפוש מבוססות AI במנוע החיפוש שלה Bing, ובכך לראשונה יצרה סדק בשליטה הבלתי מעורערת של גוגל בתחום החיפוש.
מיקרוסופט גם משלבת AI במגוון יישומים תחת המותג Copilot. ב-Teams יכולת זו מסכמת אוטומטית פגישות בזמן אמת. באקסל Copilot צפוי לנתח נתונים ולהפיק מהם מסקנות. ב-Word הוא יכתוב טקסטים שלמים על בסיס Prompt. ב-Outlook הוא ינסח מיילים ויכלול בהם נתונים מהתכתבויות קודמות. הוא גם יוכל לסכם מסמכים שונים ולבנות על בסיסם מצגות Power Point. אלו רק חלק מהיכולות החדשות של מיקרוסופט, ונראה שזו רק ההתחלה.
מי שיבש את ה-AI שלי: הסטנדרט החדש של חברות טכנולוגיות
באופן טבעי, AI יוצרת עניין רב. ניתן לראות זאת בגרף הבא מגוגל Trends, שמציג עלייה תלולה בחיפוש הביטוי "AI" (בכחול) בשנה החולפת. לשם השוואה, הגרף מציג את יחס החיפושים של כמה טרנדים נוספים מהתקופה החולפת: Cloud Computing (אדום), Big Data (צהוב), Bitcoin (ירוק). trends.embed.renderExploreWidget("TIMESERIES", {"comparisonItem":[{"keyword":"ai","geo":"","time":"today 12-m"},{"keyword":"/m/02y_9m3","geo":"","time":"today 12-m"},{"keyword":"big data","geo":"","time":"today 12-m"},{"keyword":"bitcoin","geo":"","time":"today 12-m"}],"category":0,"property":""}, {"exploreQuery":"q=ai,%2Fm%2F02y_9m3,big%20data,bitcoin&hl=en&date=today 12-m,today 12-m,today 12-m,today 12-m","guestPath":"https://trends.google.com:443/trends/embed/"}); מסימני המהפכה: עלייה תלולה במגמת החיפוש של המונח AI (כחול) בין החודשים אוגוסט 2022-2023. לשם השוואה, העניין במונחים Cloud Computing (אדום), Big Data (צהוב) ו- Bitcoin (ירוק). מקור: גוגל טרנדס
חברות טכנולוגיות רבות מודעות לעניין הרב ב-AI ופועלות לשלב אותה בפיתוחים שלהן. חלקן עושות זאת על בסיס API עם ChatGPT (או טכנולוגיות צד ג' אחרות), אחרות מפתחות את הטכנולוגיה בעצמן. וכך, בשנה האחרונה מיליוני משתמשים החלו לקבל יכולות AI במאות תוכנות ויישומים.
לדוגמה, פלטפורמת Canva, שמספקת פתרונות עיצוב גרפי לכ-135 מיליון משתמשים הוסיפה לאחרונה תכונות מבוססות AI, כמו "מחק קסם" – שמשלים רקע של אזורים שנמחקו, ותכונת טקסט-לתמונה – כמו Dall E 2.
שתי חברות נוספות שכללו יישומי AI בממשקים שלהן הם פלטפורמות הפרסום הישראליות טאבולה (Taboola) ו-אאוטבריין (Outbrain). לאחרונה הוסיפו שתיהן מחוללי טקסטים למודעות: המפרסם מזין למערכת את הלינק של עמוד הפרסומת ומקבל הצעות לטקסטים. טאבולה גם כללה מנגנון יצירת תמונות מטקסט.
אלו רק שלוש דוגמאות מיני עשרות שבהן נתקלתי לשילוב AI במוצרים קיימים. סביר שבשנים הקרובות נראה עוד מאות כאלו.
כרונולוגיה של שיבוש: איש פוגש מכונה
ומה איתנו, האנשים? כיצד טכנולוגיה כה עוצמתית משפיעה על בני אדם? חלק רואים ב-AI כהזדמנות. לדוגמה, אחד מחבריי הוא יזם סדרתי. שבוע אחרי שגילה את ה-API של ChatGPT הוא כבר גייס הון ראשוני לפיתוח אפליקציית עצות זוגיות, שבה כל התשובות מסופקות על ידי AI. יזמים נוספים מרחבי העולם מספרים ב-יוטיוב כיצד הם משתמשים במחוללי תמונה כמו Midjourney ופלטפורמות הדפסה על ביגוד כדי לייצר מותגי אופנה באמזון או אטסי תוך שעות. חלמתם להקים מותג אופנה? כך תעשו זאת עם AI וכמה שעות פנויות
אבל כמו כל שינוי, לרבים הוא קשה. לדוגמה, חבר אחר שלי הוא בעל סטודיו לעיצוב גרפי. רוב שנת 2023 הוא לא ענה לשיחותיי. רק לאחרונה יצר קשר ושיתף עימי, שנפל לדיכאון קשה עקב החשש לעבודתו. אותו חבר נמנה עם אוכלוסיה הולכת וגדלה של בעלי מקצועות, שמביעים חשש לעתידם המקצועי עקב עליית ה-AI: כותבי תוכן, אדריכלים, אפילו מתכנתים ואנשי QA.
הקצב שבו יישומי AI השתלבו בחיינו השנה מהיר במיוחד. תודות לשילובו במוצרי מיקרוסופט והרצון של מאות חברות ליישר קו עם הטכנולוגיה החדשה, ה-AI מחלחלת לחיינו במגוון אפיקים. אני זהיר מאוד עם מילים גדולות כמו מהפכה או שיבוש, אבל הפעם נראה שאנו בתחילתו של תהליך שישנה היבטים רבים בחיינו.
הכותב עוסק בהקמת מערכות בתחום האשראי החוץ בנקאי.