זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
01/10/23 16:36
19.23% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
רשות המסים, מערך הדיגיטל הלאומי, ורשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון ישיקו בקרוב פלטפורמה דיגיטלית, שנועדה להקל על ההליכים בכל מה שקשור להסדרת תגמולים שמגיעים לכם הכרוכה במילוי טפסים ובירוקרטיה מייגעת, הן מצד המעסיק והן מצד העובד.
נכון להיום, מעסיקים ועובדים נדרשים לדווח לרשות המסים באמצעות מילוי טפסי נייר אודות הסכומים והזכויות שהועמדו לרשות העובד ובחירותיו של העובד בנוגע לכספי המענק, כדוגמת משיכת הכספים בפטור או ייעודם לקצבת פנסיה.
הפלטפורמה הדיגיטלית – שפותחה על ידי יחידת שע"מ וחטיבת שומה וביקורת ברשות המסים, כאמור, בשיתוף עם מערך הדיגיטל הלאומי ורשות שוק ההון – תהווה חלופה לתהליך המתבצע באמצעות טפסי נייר ובכך תפשט ותייעל את הדיווח על עזיבת מקום עבודה ותקל את הנטל הבירוקרטי על מעסיקים, על העובדים, ועל הגופים המוסדיים המנהלים את החיסכון הפנסיוני של הציבור. כמו כן, השימוש במערכת הדיגיטלית ימנע טעויות בדיווח, ויאפשר לאזרחים לאחזר בקלות נתונים ממקומות עבודה שעזבו בעבר.
הפלטפורמה תוצע לציבור ביישומון מקוון
השימוש בפלטפורמה יתבצע באמצעות יישום מקוון. לאחר קליטת דיווח מהמעסיק, יקבל העובד מסרון או דוא"ל מרשות המסים על כך שהתקבל דיווח מאת מעסיקו על סיום עבודתו, והוא יתבקש להיכנס למערכת ולקבל את החלטותיו בקשר לכספי הפיצויים העומדים לרשותו. בסיום התהליך יוכלו העובד והמעסיק להפיק מהמערכת את האישורים הרלוונטיים, שאותם צריך העובד להעביר לקופות הגמל המנהלות את כספי הפיצויים. בחלק מהמקרים תידרש השלמת טיפול מול משרדי רשות המסים, ובתוך מספר ימים יונפקו האישורים.
הרשות פנתה לכל המעסיקים כדי שיתחילו להזרים מידע רלוונטי על מנת שהמערכת החדשה תוכל לעבוד באופן מיידי.
שרי האוצר והכלכלה בירכו על הפלטפורמה החדשה. "הרשויות כולן מגויסות לפישוט הרגולציה והקלה על תהליכים בירוקרטיים, כך שההתנהלות מול משרד האוצר תהיה נוחה יותר", אמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ.
"המטרה הראשונה שלנו היא להביא לסיום עידן הבירוקרטיה ומערך הדיגיטל ימשיך לתת מאה אחוז תפוקה כדי לאפשר לכל אזרח לקבל שירותים בסיסיים מהממשלה מהספה בבית", אמר שר הכלכלה ניר ברקת.
ראשת מערך הדיגיטל הלאומי, שירה לב עמי, אמרה: "הפלטפורמה הזו מחזירה את הכוח לעובד – נותנת מודעות, ומאפשרת בחירה. פנו כבר היום למעסיקים שלכם בבקשה להתחיל בהעברת המידע, ובסוף 2023 כבר תוכלו לבצע את כל התהליך בצורה דיגיטלית".
01/10/23 09:34
15.38% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
שם ותפקיד: ליאנה ג’ליקס, מנכ"לית חטיבה עסקית גלובלית, המספקת פתרונות תוכנה בתחום ביטוח אלמנטרי ומשני בחברת סאפיינס. החטיבה מונה כ-2,000 עובדים.
תפקידים קודמים: ג'ליקס עבדה באמדוקס 25 שנים במגוון תפקידים, בין היתר כמנהלת חטיבה עסקית של יותר מ-1,500 עובדים, סמנכ"לית איכות ו-operational excellence, במסגרתו העבירה הסמכה של 3 CMMI לארגון של למעל מ-5,000 עובדי החברה. לאחר פרישתה מאמדוקס ניהלה חברה לייעוץ מנהלים (כעצמאית) במשך כשנתיים, שבמהלכן ליוותה תהליכים מורכבים בחברות גדולות-בינוניות.
השכלה ושירות צבאי: Executive MBA, Kellogg – רקנאטי, תואר ראשון, BSC, הנדסת מערכות מידע, הטכניון, תואר ראשון נוסף, BSC, הוראת המדעים, הטכניון. קצינת כוח אדם, חיל השלישות.
מה הביא אותך לתחום הטכנולוגיה?
כשהכרתי את בעלי הוא היה סטודנט בטכניון, מה שהוביל אותי למגורים בחיפה, והוא הציע לי ללמוד הנדסת מערכות מידע (באותה השנה נפתח המחזור הראשון), רציתי להשקיע את הכוח והיכולות שלי בקריירה מוצלחת, וכשסיימתי את התואר, למזלי, התקבלתי לכמה מקומות. באמדוקס הרגשתי שזה המקום הנכון עבורי, במיוחד כי הדגישו לי בתהליך הבחירה כי האנשים בחברה נמדדים על פי תוצאות והטובים מצליחים. כאשר התחלתי לעבוד באמדוקס היו בחברה 400 עובדים, וכשעזבתי היו מעל 22 אלף. היה לי מאתגר ומעניין לקחת חלק בהתפתחות של העולם הטכנולוגי ובהתפתחות החברה. לאורך השנים צמחתי באופן אישי ומקצועי.
האם את חושבת שיש אפליה נגד נשים בתעשיית ההיי-טק?
תעשיית ההייטק מושפעת מהתרבות שאנחנו חיים בה ומתפיסת התא המשפחתי בחברה הישראלית, ואני חושבת שזה גם קשור לאיך נשים רואות את עצמן בחברה ובתעשייה. אני מניחה שיש ויש מכל דבר, אבל כדי להצליח זה לא משנה אם המגדר שלך הוא גבר או אישה, את צריכה לעבוד קשה ולהביא תוצאות, וזו השורה התחתונה.
האם נתקלת באפליה בענף, נגדך אישית, על רקע היותך אישה? לא נתקלתי באפליה אבל כן חוויתי התייחסות כ"אישה", או אם תרצו שונה מהגברים בחדר, אבל לא ייחסתי לזה חשיבות ויכולתי גם לצחוק על זה, כי אני לא רואה בנושא הזה עניין. אני לא מרגישה שהיותי אישה מהווה איום או משקולת, ותמיד שאפתי לעשות את הכי טוב שלי כאימא, כבת זוג וכאשת קריירה. במציאות היום נוצרה סיטואציה שבה אנחנו "חוששים" מהשונות בין המינים, כשזו למעשה היא חוזקה ומה שלפעמים יכול להביא לתוצאות יותר טובות. אני לא יכולה להכליל, וכל מקום פועל אחרת, אבל בסאפיינס יש הרבה נשים בשדרה הניהולית ובכלל בתפקידים שלכאורה נתפסים "גבריים", כי אנחנו חברה שוויונית, השואפת לשמור על סביבה נעימה לכל עובדיה. אני מקווה שנראה עוד ועוד נשים לוקחות תפקידי תכנות, מידע וניהול בעתיד.
01/10/23 14:47
15.38% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אינטל הודיעה בסוף השבוע על פתיחת מפעל ייצור השבבים החדש שלה באירלנד. Fab 34 הוא המפעל הראשון בו תשתמש החברה בתהליך הייצור החדש שלה, Intel 4. תהליך הזה הוא הראשון בו משתמשת החברה בטכנולוגיית אולטרה סגול קיצוני (EUV) ולראשונה בייצור המוני – כשפיתוח הטכנולוגיה בפועל בוצע במפעל שלה באורגון.
טכנולוגיית הייצור החדשה הזו תהיה בסיס לייצור הדור הבא של מעבדי החברה, Core Ultra, כשהמעבדים הראשונים של הדור הראשון, שמכונים בינתיים Meteor Lake, יגיעו לשוק עוד לפני סוף השנה לשימוש במחשבי ניידים. במהלך 2024 אמורה החברה להשיק גם מעבדים שולחניים. השימוש ב-EUV יבוא לידי ביטוי גם בתהליך הייצור Intel 3, שיהיה הבסיס לדור הבא של מעבדי ה-Xeon של אינטל לשוק השרתים. ל-Fab 34, שהוקם בעיירה לייקסליפ, יש חשיבות רבה לאינטל מעבר לתהליכי הייצור עצמם. מדובר בחלק מהמהלך של אינטל להביא יכולות ייצור מוליכים למחצה רחבות לשוק האירופי, במהלך שהוא תוצר ממסקנות הקורונה, שאחת העיקריות שבהן הייתה שיש לקצר את שרשרת האספקה.
אינטל משקיעה באירופה כעת כ-17 מיליארד יורו, ומעבר למפעל הייצור הזה היא אמורה לפתוח מפעל לייצור פרוסות סיליקון במגדבורג, גרמניה, ומתקן הרכבה ובדיקות שמתוכן לבנייה בוורוצלב, פולין.
"אני גאה בצוות אינטל כמו גם בלקוחות, בספקים ובשותפים שלנו שעבדו איתנו כדי להגיע לרגע הזה ולהשאיר אותנו על הנתיב בחזרה למובילות בתהליכי ייצור", אמר פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל. "אי הסיליקון תמיד עמד במרכז האסטרטגיה לטווח ארוך שלנו, והפתיחה של Fab 34 תורמת למטרה של האיחוד האירופי ליצור שרשרת אספקה יותר עמידה ובת קיימא של מוליכים למחצה".
01/10/23 13:54
9.62% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
יזם הטק והאדם העשיר בעולם, אילון מאסק, ידוע כמי שידו בכל ואף כמעורב פוליטית, לפחות בעקיפין ובאחרונה ביתר שאת, בנושאים שונים. כזכור, החודש הוא אף חיזק בדרכו את ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, וניפגש איתו כדי לדון בבינה המלאכותית, וזאת בתקופה שבה זוכה רה"מ בביקורת חריפה מבית. המפגש נתפש על ידי רבים כהבעת תמיכה עקיפה בנתניהו ובממשלת הימין שהוא מנהיג.
בסוף השבוע (ו') מאסק שיתף בפלטפורמה שרכש, X (לשעבר טוויטר), סרטון שהראה פליטים ועובדי סיוע על סירה בלב הים התיכון. הוא ריטווט את הציוץ בנושא, שאי אפשר היה לטעות במסריו הפוליטיים השמרניים, וצירף אליו שאלה שכללה ביקורת ברורה על ממשלת גרמניה.
בפוסט אותו שיתף יזם הטכנולוגיה – שעומד מאחורי חברות ענק כמו טסלה, SpaceX ואחרות – נכתב במפורש: "בואו נקווה שאלטרנטיבה לגרמניה (AfD) ינצחו בבחירות, כדי לעצור את ההתאבדות האירופית הזו". Is the German public aware of this? https://t.co/CMlRPRn4Z5
— Elon Musk (@elonmusk) September 29, 2023 מאסק טען בפוסטים נוספים שפרסם ביום ו' כי פעולות חילוץ הפליטים בים התיכון, שמאחוריהן ומאחורי מימונן, לפחות החלקי, עומדת ממשלת גרמניה, יכולות להיחשב כ"פלישה" לאיטליה. המולטי-מיליארדר – בן למשפחה בעלת עסקי כרייה, שנולד בדרום אפריקה וכיום הוא בעל אזרחות קנדית, אך גר ועושה עסקים בארה"ב – שיתף למעשה פוסט שלא רק מעלה את הסוגיה הטעונה, אלא אף מעודד ניצחון של מפלגת הימין הקיצוני, וזאת שבוע בלבד לפני הבחירות האזוריות בשתי מדינות גדולות בגרמניה, בוואריה והסה.
בפוסט נלווה שצייץ היזם אחר כך הוא הבהיר וכתב: "אם ממשלה במדינה דמוקרטית פועלת בניגוד לרצון העם, יש לסלק אותה מהשלטון בעזרת הקלפי".
כדאי לדעת כי מפלגת AfD דוגלת במספר עקרונות מפתח, ביניהם: התנגדות להגירה וגירוש מי שכבר נמצאים במדינה באופן בלתי חוקי; התנגדות לשותפות באיחוד האירופי. המפלגה מאמינה שגרמניה צריכה לעזוב את הגוש; תמיכה בדמוקרטיה הישירה כך שלעם הגרמני תהיה יכולת לביטוי ישיר יותר על החלטות הממשל; התנגדות לאסלאם הפוליטי – ה-AfD מבקרת את האסלאם ומאמינה שהוא אינו תואם את הערכים הגרמניים.
המצע של ה-AfD שנוי מאוד במחלוקת בגרמניה וגרמנים רבים זועמים וחרדים מכך שהמפלגה מחזירה את המדינה לאחור ומעודדת שנאת זרים, גזענות ואיסלמופוביה. עם זאת, המפלגה זוכה גם לתמיכה די רחבה ממצביעים המתוסכלים מהמפלגות הפוליטיות המיינסטרימיות, ומאמינים שאלטרנטיבה לגרמניה היא המפלגה היחידה שתתייחס באמת לחששותיהם למדינה.
גרמניה במאמצי תיקון שלא כולם מחבבים
אבל אם לחזור למאסק ולהתערבותו במה שקורה מעבר לאוקיינוס – משרד החוץ הגרמני עצמו הגיבה לבעלים של X והגן על תמיכת הממשלה בפעולות החילוץ של הספינות, עליהן מגיעים לרוב פליטים מאפריקה לאירופה. חשבון המשרד כתב כלפי מאסק בתגובה לשאלתו האם הגרמנים מודעים למה שמתרחש: "הם מודעים. זה נקרא להציל חיים". Yes. And it’s called saving lives. https://t.co/7eTCbKhG8w
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) September 29, 2023 למענה זה הגיב מאסק ושאל האם הממשלה ערכה סקר כדי לקבל תמונה מלאה של דעת הציבור הגרמני על המצב. הוא לא הסתיר את הביקורת שלו על החלטתה של ברלין לממן פרויקטים של הצלת מהגרים/פליטים והכנסתם לאיטליה, וטען כי מדובר בהפרה של הריבונות האיטלקית על ידי הממשל הגרמני.
ממשלת גרמניה, אולי דווקא בגלל היסטוריה המחרידה של המדינה, מעניקה באופן מופגן ולא סודי מימון לארגוני סיוע לפליטים בים התיכון ועושה זאת מזה מספר שנים. כך למשל, ב-2023 הממשלה הודיעה כי תעניק 790,000 יורו לארגון הלא ממשלתי הגרמני SOS Humanity, על מנת לתמוך בפעולות החיפוש וההצלה שהוא עורך בים התיכון.
בתוך גרמניה ישנה התנגדות מסוימת למימון ממשלתי של ארגוני סיוע לפליטים בים התיכון, וזו מגיעה בעיקר ממכמה פוליטיקאים שמרנים ומחלק מהציבור שהמאמין שלא צריך לממן ארגונים שעוזרים לאנשים להיכנס לאירופה באופן בלתי חוקי. עם זאת, ממשלת גרמניה מתעקשת להגן על החלטתה לממן את ארגוני הסיוע הללו וטוענת כי יש להם תפקיד חיוני וכי על הממשלה מוטלת חובה מוסרית לסייע למי שנמלטים מסכנת חיים, ממלחמה ומרדיפות בארצם.
גרמניה קלטה בשנים האחרונות מספר רב של פליטים, ב-2022 נקלטו בה 2,075,445 פליטים בסך הכל, ממדינות כמו אוקראינה, סוריה וכן מאפריקה – עלייה של 65.28% מ-2021. איטליה מצידה, הידועה כהרבה פחות מסבירת פנים לפליטים מאשר גרמניה, מתחה ביקורת על המימון הגרמני לארגוני סיוע לפליטים בים התיכון וטענה נגד המהלך כי ארגונים אלו מעודדים אנשים לעשות מסעות מסוכנים על פני הים התיכון וכי הגעת הפליטים מכבידה על המשאבים האיטלקיים. למול הויכוח העקרוני הזה נמצאת המציאות: ספינת האיתור וההצלה של SOS Humanity, ששמה Sea-Watch, היא ספינת אספקה ימית לשעבר, ששוחזרה לפעולות חיפוש והצלה ב-2022. לכלי השיט צוות של 31 אנשים, והוא מסוגל לשאת עד 350 ניצולים. ה-Sea-Watch וצוותה פועלים במרכז הים התיכון, במה שהפך לאחד מנתיבי הבריחה המסוכנים בעולם, שרבבות פליטים כבר מתו בעת ניסיון לחצותו. צוותי הארגון חילצו אלפי אנשים מטביעה, בהם ילדים ונשים רבים. SOS Humanity – שכאמור ממומן על ידי שילוב של תרומות פרטיות ומענקים ממשלתיים – פועל, בנוסף לפעולות החיפוש וההצלה, גם באספקת סיוע רפואי ותמיכה אחרת לפליטים ומהגרים שחולצו. הארגון מבצע גם פעולות להעלאת המודעות למצוקת הפליטים והמהגרים ולמען זכויותיהם וקליטתם במדינות מקלט.
01/10/23 16:24
9.62% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בראיון באירוע Code 2023 של The Verge, שהתקיים ביום ו', התייצבה לשם שינוי דמות שמאז שנכנסה לתפקידה נראה הייתה שהיא מקפידה ונשארת בצללים – לינדה יאקרינו, מנכ"לית X (טוויטר לשעבר). יאקרינו שוחחה באירוע בראיון עם ג'וליה בורסטין מ-CNBC ובמהלכו נגעו השתיים במגוון נושאים, חלקם טעונים במיוחד.
הראיון התאפיין בעיקר במאמצי הגנה נחרצים מצד יקארינו על X, שהייתה ידועה כאמור כטוויטר עד שמותגה מחדש על ידי הבעלים הנוכחי שלה אילון מאסק.
מאסק – האיש העשיר בתבל המוביל מספר ענקיות טק – ידוע מאז ומתמיד כפרובוקטור, אבל מיום שרכש את טוויטר ב-44 מיליארד דולר אף הפך לשנוי במחלוקת יותר. לפיכך, הבוס של יאקרינו היווה גם הוא מושא למגננה מטעמה, כשבין השאר המנכ"לית של הרשת החברתית המצייצת דחתה את החששות לגבי חוסר ההשקעה של הפלטפורמה במיתון תוכן, והפיכתה למקום שבו דיבור שנאה הולך וגובר, ובעיקר היא הדפה דאגה מסגנון המנהיגות של מאסק. יקארינו נראתה מוטרדת בעליל מהביקורת שהוטחה על החברה שלה, במיוחד מצד מבקרים ידועים, עליהם נמנה גם מי שהתראיין באירוע זמן מה לפניה, יואל רוט. נזכיר כי רוט הוא בכיר לשעבר בטוויטר שאמר כבר בנובמבר 2022 כי "מאסק מנהל את החברה כדיקטטור". רוט השמיע ביקורת על מאסק והחברה גם בשיחה שניהל באירוע עם המראיינת קארה סווישר, והמנכ"לית של X נפנפה את שאמר, כמו גם טענות רבות כדוגמת שלו, בנימוק שהן מיושנות ואינן משקפות את המצב הנוכחי של X.
למרות החששות האחרונים לגבי עזיבת מפרסמים את הפלטפורמה, יאקרינו הבטיחה שרוב המותגים הגדולים חזרו או חוזרים לפרסם בשירות שהיא עמדת בראשו. היא גם הגנה על השיפורים שבוצעו בפלטפורמה למול דברי המבקרים המרים של השירות, כמו למשל הליגה נגד השמצה – שכזכור הפכה למעין אויבת של מאסק, לפחות בעיניו, משום שטענה כי הפלטפורמה הפכה לעשירה בביטויים אנטישמיים בעידן מאסק. יאקרינו אמרה בשיחה כי המבקרים האלו מתמקדים יותר מדי בשלילי ולא מספיק בהתקדמות שנעשתה ב-X. בכל מקרה, לאורך כל הראיון הדגישה יקארינו שהיא עובדת ב-X רק 12 שבועות, ונראה היה שהיא נשענת על טיעון זה ומשתמשת בו כתזכורת לכך ששינויים ושיפורים לוקחים זמן.
הראיון תואר במדיה העולמית כמתוח, פרוע ועתיר עימותים, שבהחלט ניתן היה לזהות גם בפוסטים שהעלה The Verge ממנו בטיקטוק. @verge “There is no surrogate for X,” CEO Linda Yaccarino said in response to a question about Elon Musk’s X subscription plan. #lindayaccarino #elon #twitter #x #code2023 ♬ original sound – The Verge מהו מדד הדקות שעליהם המשתמשים לא מתחרטים?
בנוסף, במהלך הראיון יאקרינו השמיעה כמה אמירות שלא בטוח שמאסק אהב. למעשה היא סיפקה אפילו כמה נתונים סטטיסטיים שלא היו ידועים בעבר, ושאינם מציירים תמונה כל כך ורודה עבור החברה, כשאמרה ש-X מאבדת משתמשים פעילים יומיים מאז שעברה להיות בבעלות מאסק.
כשנשאלה על הנתון ענתה יאקרינו כי ל-X יש בין 200 ל-250 מיליון משתמשים פעילים מדי יום. אבל ניכר היה שהעיסוק בנושא אינו נוח לה, ומהר מאוד היא העבירה את הדיון לתכונת הקהילות של הפלטפורמה, שהן, כך הבהירה, התשובה של החברה לקבוצות פייסבוק של מטא. לדבריה, ל-X יש 50 אלף קהילות ונתוני המעורבות (engagement) וזמני השהות של המשתמשים בקהילות הללו – שניהם עלו מאז יוני האחרון.
אבל קשה להתעלם מהנתון שסיפקה המנכ"לית בראיון, שמשמעותו היא כי מספר המשתמשים היומי ברשת החברתית של מאסק ירד בכ-3.7 אחוזים לעומת מניין המשתמשים הפעילים היומיים הידוע מהתקופה שלפני שיזם הטק השתלט על החברה. מעניין לציין עם זאת כי מאסק, בניסיון לטשטש את מספר המשתמשים הפעילים כיום ב-X, המציא לפני כמה חודשים "מדד חדש", שמסייע לו להתחמק מהצורך לדייק במספרי המשתמשים הפעילים היומיים או החודשיים. לדבריו, המדד הנכון הוא "דקות שעליהם המשתמשים לא מתחרטים" (Unregretted user minutes). בזמנו, ונכון למרץ 2023, אמר מאסק כי נפח השימוש הגיע לכמות מדהימה של 8 מיליארד דקות משתמש ללא חרטה פר יום. עם זאת, חשוב לציין כי ההגדרה המדויקת ושיטת החישוב של "דקות משתמש שלא התחרטו עליהן" נותרו לא ממש ברורות.
בנוסף, בראיון שלה מול בורסטין מ-CNBC, נראה כי יאקרינו לא יודעת דבר על תוכניתו של מאסק להטיל תשלום חובה על כל מי שמבקש לעשות שימוש בפלטפורמה, תוכנית שאותה ציין הבעלים של X לראשונה בשיחתו עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, החודש. מטרת התוכנית, אז אמר מאסק, היא להילחם בבוטים ובחשבונות המזויפים, שמהווים כבר שנים בעיה אמיתית בפלטפורמה. מאידך, אם אכן מדובר בתוכנית גורפת לשיקום השירות, נותר לתהות איך קורה שהמנכ"לית שלו לא יודעת עליה דבר.
01/10/23 08:31
7.69% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
גם ברבעון השלישי של 2023 נמשכת המגמה השלילית בהשקעות בהיי-טק מתחילת השנה. כך עולה מנתונים שמפרסם היום מכון המחקר SNPI. על פי נתונים או סך כל ההשקעות בהייטק עד כה הסתכם ב-1.7 מיליארד דולרים, ירידה של 40% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. נתונים נוספים: סך ההשקעות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023 נמוך ב-63% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
ירידה משמעותית נרשמה גם במספר המשקיעים הזרים, במספר הסבבים ובמספר חדי הקרן הישראליים. על פי נתוני הדו"ח, בשמונת החודשים מאז תחילת השנה, בישראל נולד חד קרן אחד בלבד, לעומת 59 חדי קרן חדשים בעולם.
גם בהשוואה גלובלית, ישראל עדיין מפגרת אחרי אירופה בהיקף הירידות בהשקעות, אבל מצבנו טוב יותר מארה"ב בהשוואה בין הרבעון השני לשלישי. ירידה דרמטית נרשמה במספר מגה-סבבים (מעל 100 מיליון דולר) בישראל: 11 סבבים בלבד ב-2023 לעומת 55 ו-36 בתקופה המקבילה בשנים 2021 ו-2022, בהתאמה. מתוך 11 חברות אלה, רק ל-3 יש מטה בישראל.
"זהו עוד רבעון חלש להיי-טק הישראלי, שממשיך לסבול מההאטה העולמית ומאי היציבות המקומית", אומר אורי גבאי, מנכ"ל מכון המחקר SNPI. "מסתמן ששנת 2023 כולה תסתיים עם כמחצית מההשקעות בסטארט-אפים ישראלים ביחס ל-2022. ככל שהמצב הנוכחי יימשך", מציין גבאי, "וללא מדיניות ממשלתית שתחדש את השותפות רבת השנים עם התעשייה ותשיב את הוודאות לכלכלה – יש חשש גדול שההיי-טק הישראלי יאבד את עמדת ההובלה, שהושגה בעמל רב, וימצא את עצמו מדשדש מאחור".
ממחאת ההיי-טק נמסר בתגובה: "במקום לגנוז את החקיקה, להוביל ליציבות בשוק ולמשקיעים, נתניהו זורק ספינים על AI ומצטלם עם מאסק. במקום לסייע להיי-טק להשתקם, הממשלה בראשותו מעבירה כספים סקטוריאליים וזונחת את העתיד הכלכלי שלנו. ככל שהממשלה תאיים בחקיקה אנטי דמוקרטית, הנזק לסטרטאפ ניישן ולכלכלת ישראל יחמיר ויישאר כאן לשנים קדימה. משקיעים שעוזבים ספק אם יחזרו, ויזמים מעדיפים להקים חברות ולהירשם בחו"ל. רק גניזת חוקי ההפיכה תציל את הדור האבוד של ההייטק הישראלי".
01/10/23 14:27
7.69% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חברת פיירבלוקס (Fireblocks) הישראלית, המפתחת פתרונות לניהול נכסים דיגיטליים על בלוקצ'יין, רכשה בסוף השבוע את חברת בלוקפולד (BlockFold) האוסטרלית, המתמחה בפתרונות טוקניזציה במסחר בבלוק צ'יין בין ארגונים מוסדות פיננסים וממשלות.
פיירבלוקס לא פרסמה את סכום הרכישה, אבל גורמים המעורים בעסקה מעריכים כי היקף הרכישה הוא כ-עשרה מיליוני דולרים.
חברת פיירבלוקס הוקמה ב-2018 על ידי מספר יוצאי יחידות עילית טכנולוגיות מתחום הסייבר, ועל ידי חברת המחקר BCG והיא נחשבת לאחת החברות המובילות בעולם בפיתוח פתרונות שמגבירים את האמון בין גורמי מסחר בעולם על גבי בלוקצ'יין. החברה מעסיקה מעל 600 עובדים, מתוכם 350 במרכז הפיתוח בישראל. באחרונה ענה מיכאל שאולוב, מייסד משותף ומנכ"ל פיירבלוקס, על שאלון אודות החברה במדור המו"פ של ישראל של אנשים ומחשבים ושפך אור על פעילות החברה בארץ.
לדברי עידן אפרת, שותף מייסד ומנהל מוצר בחברת פייברלוקס, "הרכישה תרחיב את יכולות הטוקניזציה של פיירבלוקס ותאפשר לה לספק ללקוחותיה מעטפת שירות מלאה באמצעות הרשת שלה". הוא הסביר כי הפתרון של החברה הנרכשת מאפשר להעביר נכסים דיגיטליים, כגון מטבע הדולר, באופן מיידי, ישירות בין שני ארגונים בצורה מאובטחת על פלטפורמת הבלוקצ'יין.
אפרת ציין כי כיום תהליכי העברת כספים בין גופים נעשים בתיווך מערכות בנקאיות פיננסיות המבצעות בפועל את העסקה רק אחרי 24 שעות, בעוד שהפתרון החדש מייצר אפשרות לעסקאות מיידיות, שהן קריטיות ביותר לגופים ומוסדות.
פתרונות פיירבלוקס מוטמעים ב-1,800 גופים בינלאומיים, ביניהם בנקים, בורסות, קרנות גידור ועוד. בישראל הלקוח המרכזי של החברה הוא הבורסה לניירות ערך בתל אביב, שאימצה במאי השנה גם את הפתרונות של החברה האוסטרלית הנרכשת, ומכאן התהדק שיתוף הפעול בין שתי החברות. הפתרון המשולב שפועל בבורסה, מסדיר ומייעל א כל נושא אגרות החוב, על פלטפורמת הבלוקצ'יין.
יצוין כי זוהי אינה הרכישה הראשונה שמבצעת החברה. בפברואר אשתקד רכשה פיירבלוקס את חברת פירסט דיגיטל, בעסקה בהיקף של 100 מיליון דולר, שאפשרה לה להרחיב את הטכנולוגיה לביצוע תשלומים על פלטפורמת הבלוקצ'יין.
01/10/23 14:52
7.69% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בימים שלאחר השקת סידרת ה-iPhone 15 החדשה והגירסאות החדשות של מערכות ההפעלה השונות שלה, הייתה אפל עסוקה בשחרור של כמה וכמה עדכונים כדי לפתור בעיות שונות שצצו מכל הכיוונים – כולל פגיעויות שנוצלו בפועל. במקביל, עם זאת, החברה גם מצאה זמן לשחרר עיצוב מחדש לאתר השירות המרכזי שלה, iCloud.com.
אחד הדברים הבולטים הוא מראה חדש, שגם מאפשר למשתמשים, במידה מסוימת, להגדיר דף בית משלהם על ידי שימוש ביישומונים שונים, המאפשרים להם להציץ במהירות לתכנים שהם שומרים בשירות הענן של אפל, לדוגמה על ידי שימוש באפליקציית הפתקים של מערכות ההפעלה שלה. כן הם יוכלו לבצע פעולות שונות ישירות מהממשק הראשי – הורדה של קבצים, תשובות להודעות דואר אלקטרוני או סימון מטלה ככזו שבוצעה, לדוגמה.
יש גם עיצובים חדשים להיבטים אחרים באתר, כמו, למשל, תצוגת קבצים חדשה ב-Drive, כולל אפשרות לראות תצוגה מקדימה של קובץ לפני הורדתו בפועל למחשב. גם Photos, אפליקציית הצפייה בתמונות של השירות, קיבלה עיצוב חדש וזורם יותר, וכן פונקציונליות חדשה, שמאפשרת, בין השאר, לגרור תמונה ישירות אל הודעת דואר.
iCloud.com החדש גם יודע להתחבר לשירות ההודעות של מערכת ההפעלה. בכל פעם שתתקבל הודעת דואר ובכל פעם שאירוע ביומן יגיע לרגע התרחשותו – תופיע התראה מתאימה באזור ההודעות של המערכת, כשלחיצה עליה תפנה ישירות לביצוע הפעולה המתאימה באתר.