זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
13/02/24 17:05
9.38% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אנבידיה ממשיכה להגיע לשיאים חדשים, בזכות ההתמקדות שלה בחומרה ובתוכנה שמיועדים לגלי הבינה המלאכותית, שממשיכים להציף את ים התעשייה הטכנולוגית, ומעבר לכך. אתמול (ב') רשמה החברה נקודת שיא חדשה – אמנם זמנית, אבל עדיין שיא חדש: היא הגיעה במהלך המסחר בנאסד"ק לשווי שוק של 1.83 טריליון דולר, וזינקה למקום הרביעי – מתחת למיקרוסופט, שהתייצבה מעל לקו של שלושה טריליון דולר, אפל, שכבר מזמן מגרדת די בקביעות את הקו הזה, ואמרקו הסעודית, עם שווי של שני טריליון דולר.
אבל מה שיותר חשוב מבחינתה של אנבידיה הוא שבקפיצה הזו היא עקפה את ענקיות הטכנולוגיה אמזון ואלפבית, החברה האם של גוגל, עם שווי זמני של 1.82 ו-1.03 טריליון דולר, בהתאמה.
אמנם, מדובר היה בקפיצה זמנית במסחר, אבל ייתכן שהיא מנבאת את מה שיקרה בעתיד הלא רחוק במיוחד – ואנבידיה בהחלט יכולה לראות עתיד שבו היא תהיה החברה בעלת שווי השוק הרביעי בגודלו בעולם.
עד סוף המסחר אתמול, אנבידיה חזרה למקום השישי ברשימה, עם שווי שוק של 1.784 טריליון דולר, כשאלפבית ואמזון מעליה, עם 1.84 טריליון ו-1.79 טריליון, בהתאמה. מטא, דרך אגב, נמצאת במקום השביעי, עם שווי שוק של 1.78 טריליון דולר, נכון לסגירת שערי נאסד"ק אמש.
על אף שאנחנו נמצאים רק באמצע פברואר, הביקוש לשרתי בינה מלאכותית המבוססים על המעבדים של אנבידיה רק הולך וגובר, והוא הקפיץ בעשרות אחוזים את ערך המניה שלה מאז תחילת השנה.
13/02/24 19:23
9.38% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מליאת הכנסת אישרה אתמול (ב') בקריאה ראשונה הצעת חוק שתאפשר לממשלה לאסור על שידורי ערוץ אל ג'זירה בישראל, לסגור את משרדו בארץ ולחסום את אתר האינטרנט שלו. 25 ח"כים תמכו בהצעת החוק וארבעה התנגדו. כעת הוא יועבר לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, לקראת העלאתו לקריאות שנייה ושלישית במליאה, ואישורו הסופי.
לא ברור האם הליך החקיקה של הצעת החוק הזו אמנם יימשך: למרות הרצון של הפוליטיקאים מהקואליציה להראות לבייס שלהם שהם "עשו משהו" נגד הערוץ שמזדהה עם החמאס, מדובר בערוץ שנמצא בבעלות ממשלת קטאר, אפשר לומר שהוא ה-"בייבי" שלה. זו אותה ממשלה שמתווכת בין ישראל לחמאס במגעים לעסקת חטופים אפשרית. שר התקשורת, ד"ר שלמה קרעי, רצה להעלות את הצעת החוק המדוברת להצבעה עוד בתחילת המלחמה, אולם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הורה לעכב זאת, עקב היותה של קטאר ערוץ לתקשורת עם ארגון הטרור. לכן, יש מצב שמאותן הסיבות, נתניהו ימנע כעת את הבאת הצעת החוק הזאת לאישור סופי.
הערוץ פסול, אבל גם הצעת החוק
אל ג'זירה הוא ערוץ אנטי ישראלי במובהק, שתומך באויב שלנו, לא אחת מפיץ שקרים ועיוותים נגדנו, ומצטט את טענות ו-"דיווחי" החמאס כאילו הם אמת לאמיתה. כולל במקרה של הפיצוץ בבית החולים בעזה, שהחמאס טען, כמובן, שהוא פעולה של ישראל, והתגלה כשיגור כושל של טיל על ידי הג'יהאד האסלאמי. חמור מזה, צה"ל גילה השבוע שכמה כתבים של אל ג'זירה הם גם מחבלי חמאס (!). אין ספק שזה גוף עוין, שסגירת המשרדים שלו בישראל היא דבר שיש לו הצדקה. אלא שכאמור, יש בהצעה, שכמו כל הצעת חוק מנוסחת באופן כללי, ולא מזכירה את השם של אל ג'זירה, גם את הסעיף שמאפשר לחסום את אתר האינטרנט שלו. סעיף 4 להצעה מאפשר לשר התקשורת, בהסכמת שר הביטחון ובאישור ועדת שרים, "להורות על הסרת אתר האינטרנט של הערוץ כאמור לגורם אחראי, אם השרת שעליו מאוחסן אתר האינטרנט נמצא בישראל או שהוא בשליטת אדם הנמצא בישראל או בשליטת תאגיד הרשום בישראל, או להורות על הגבלת גישה לאתר האינטרנט של הערוץ כאמור".
יש חשש שזה לא ייעצר כאן, ושהחוק הזה יהיה סנונית ראשונה לשורה של חוקים שיאפשרו לממשלה, כל ממשלה, לסגור אתרי אינטרנט, ובכלל אמצעי תקשורת, שלא נוחים לה. וזה מסוכן
צריך לציין שיש בהצעת החוק מגבלות: לא מדובר בהחלטה רק של גורם אחד, אלא של כמה גורמים; היא מחייבת הצגה של חוות דעת מקצועיות של גורמי הביטחון, שצריכות להצביע על ראיות שתומכות בכך שיש בהמשך מתן האישור לאמצעי התקשורת לפעול משום "פגיעה ממשית בביטחון המדינה" (מי מחליט מה זה?); ותוקף האיסור הוא ל-30 ימים – תקופה שיכולה להיות מוארכת בכל פעם ב-30 ימים נוספים, אם שר הביטחון שוכנע שפגיעתו של אותו אמצעי תקשורת בביטחון המדינה ממשיכה.
החוק שכן מאפשר חסימת אתרים
נכון להיום, יש בספר החוקים של מדינת ישראל חוק אחד שמאפשר חסימת אתרי אינטרנט – במקרה שמדובר באתרים שמבוצעות באמצעותם עבירות בתחומי הזנות, הסמים, ההימורים והטרור. אלא שיש כמה הבדלים בינו לבין הצעת החוק המוצעת, כשהעיקרי שבהם הוא שבעוד שהחוק האמור מחייב צו של בית המשפט כדי לחסום אתרי אינטרנט, כאן מדובר בהחלטה של פוליטיקאים – שר התקשורת, שר הביטחון ו-ועדת שרים. ולפוליטיקאים יש, כידוע, אינטרסים שונים, ולא רק שמירה על ביטחון המדינה. מה גם שלא מן הנמנע, אם להיות זהיר, שידגדג לפוליטיקאים באצבעות להשתמש בכוח הזה שניתן להם, ולחסום את האתר, הווה אומר – לחסום גישה למידע. במקרה של אל ג'זירה זה אולי לא יגרום נזק ממשי, אבל איש לא תוקע לנו כף שלא מדובר בפריצה של שער שהח"כים והשרים יעברו דרכו, ויחוקקו עוד חוקים לחסימת אתרי אינטרנט של גופים שלא נראים להם – ערוצי טלוויזיה אחרים (אולי גם ערוצים ישראליים שלא חביבים עליהם?); ארגונים לגיטימיים שהם מתנגדים להם, ושחסימת האתרים שלהם תשמח את הבייס, כגון בצלם ושוברים שתיקה; גופי אופוזיציה ומתנגדים פוליטיים; והסוף של זה – מי ישורנו. כבר ראינו בשנים האחרונות אי אילו מעשים כוחניים ולא בדיוק דמוקרטיים שפוליטיקאים עושים, במקרים רבים רק כי הם יכולים.
פגיעה בלחם חוקו של האינטרנט
חופש המידע ותעבורת המידע הם לחם חוקה של הדמוקרטיה, והם גם לחם חוקו של האינטרנט. זהו אחד היתרונות הבולטים של האינטרנט, ששימשו את התומכים הנלהבים של ההמצאה הזאת כשהיא הייתה בראשיתה, ולאורך השנים. מה גם שבזכות אותו חופש מידע התקדמנו מאוד, והוא מעשיר את הידע האנושי, מרחיב אופקים ומקדם את הדמוקרטיה – ואולי, בעצם, זה בדיוק מה שמפחיד את הפוליטיקאים. מכאן שחסימת חופש המידע ותעבורת המידע, ולו חסימה קטנה, מנוגדת לייעודו ולרוחו של האינטרנט. רשת האינטרנט נועדה להיות חופשית, פתוחה ונגישה, ולא כדאי שנצעד לעבר מדינות שחוסמות את הגישה אליה.
סגירה אפשרית של אתר האינטרנט של אל ג'זירה, אם החוק הזה יעבור, היא לא העניין כאן. כלומר, לא העניין היחיד. כאמור, זה ערוץ עוין לישראל, ואם זה ייעצר שם, לא תיגרם פגיעה ממשית בדמוקרטיה. אלא שיש חשש שזה לא ייעצר שם, ושהחוק הזה יהיה סנונית ראשונה לשורה של חוקים שיאפשרו לממשלה, כל ממשלה, לסגור אתרי אינטרנט, ובכלל אמצעי תקשורת, שלא נוחים לה. וזה, כאמור, מסוכן.
13/02/24 12:43
7.81% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מהפכת ה-AI כבר לא "פה", והיא אפילו כבר לא "מהפכה" – ה-AI היא השלב ההתפתחותי החדש, בדיוק כמו האינטרנט בתחילת שנות ה-2000 וגם הרשתות החברתיות.
ככל שהבינה המלאכותית מתקדמת, כך בני האדם, שהם לא רובוטים, נאחזים בה יותר. אבל האם יש גבול מסוים שאנחנו צריכים אולי להציב לעצמנו?
לא מסתובבים ברחובות בינתיים. בוטי AI. צילום: אילוסטרציה. שאטרסטוק
AI – איפה הסופר פארם הפתוח הקרוב?
אנחנו מכירים את שאלות ה"יש את זה בגוגל" – שאלות שאת התשובה מקבלים בשנייה מגוגל. כעת תופעה חדש מתגלעת מולנו, תופעת ה"יש את זה ב-AI?". אנחנו רואים את זה בקבוצות המוכרות של ChatGPT בפייסבוק ולינקדאין, עם שאלות כמו: "איזה AI יכול להזמין לי מלון?", או "יש AI שמסכם לי ספר עד עמוד מסוים?", וזה ממשיך עד לפיטורים נרחבים בחברות, בעקבות הסתמכות על הבינה המלאכותית (מה שלעיתים יוביל לרברס בהחלטה, כי ה-AI לא מאוד מתקדמת עדיין).
שאלה מטרידה עלתה מאמא מודאגת: "יש AI שתעזור לי להבין מה הבן שלי רוצה ליום ההולדת 11 שלו?", יש. דברי עם הבן!
ופה בדיוק הבעיה. אנחנו מתחילים להסתמך על AI שתעשה הכל, אבל הכל, גם דברים שאנחנו עדיין יכולים לעשות בעצמנו, וכנראה טוב יותר.
זה כבר לא "הבוטים ייקחו את העבודה של כותבי התוכן ומעצבים גרפים", אלא שזה הפך להיות: "הבוטים יקחו את העבודה של אמא ואבא, מדריך הטיולים, החבר הקרוב, מנהל הפורום וגם של הכותבים והמעצבים".
תסתכלו החוצה, עדיין אין רובוטים מסתובבים ברחובות, אנחנו עדיין יכולים לעשות את כל הדברים שהבוטים עושים, ואפילו טוב יותר. זה לא שצריך עכשיו לשבור את המחשב והטלפון, אפשר עדיין להשתמש בהם והם עוזרים לנו מאוד, אבל הם לא תחליף לכל סוג אינטראקציה, בעיקר בין בני אדם.
רק אנחנו נשלוט על היקף ה"השמדה" שלנו
עוד לא מאוחר מדי. שימו רגע את הטלפון והמחשב בצד. דיוויד הולץ מייסד מידג'רני (Midjourney) – מודל ג'ינרוט התמונות הפופולרי – חזה שעד 2040 יהיו כמיליארד רובוטים דמוי אדם על כדור הארץ, ואילון מאסק השיב לציוץ: "כנראה משהו כזה, בתנאי שהיסודות של הציוויליזציה יהיו יציבים". זה לא מאוד מעודד, אבל רגע – תסתכלו החוצה, עדיין אין רובוטים מסתובבים ברחובות, אנחנו עדיין יכולים לעשות את כל הדברים שהבוטים עושים, ואפילו טוב יותר. זה לא שצריך עכשיו לשבור את המחשב והטלפון, אפשר עדיין להשתמש בהם והם עוזרים לנו מאוד, אבל הם לא תחליף לכל סוג אינטראקציה, בעיקר בין בני אדם.
ככל שניתן ל-AI מקום יותר משמעותי בחיינו, כך היא באמת תשתלט עליהם. אנחנו אפילו לא צריכים לחבר אותה למערכות הטילים, שכן אנחנו נותנים לה את המפתחות של העיר ומפקידים אותה על הדבר היחיד שבאמת מבדל אותה מאיתנו – האינטראקציה והמוח האנושי.
כבר כעת הם מחליפים אינטראקציה אנושית. הטלפונים הניידים. צילום: אילוסטרציה. שאטרסטוק
הטלפונים זו רק ההתחלה
ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך גם המקום והשליטה שיש ל-AI בחיינו. גם היום יש אנשים ש"מכורים" לרשתות החברתיות, או לסלולר באופן כללי (לרבות ווטסאפ). כולנו מזהים אותם. הם יושבים בבית קפה, עם אנשים אחרים, ולא מורידים את העיניים מהמסך. אם זה לא ב"רשת" זה לא שם.
אלו אנשים שכבר נתנו לטכנולוגיה לשלוט ולהשתלט עליהם. האם הם אבודים? לא בטוח. אך כאשר יתחילו לצאת מכשירי AI יעודיים (כמו ה-Rabbit R1), הם יהיו הראשונים לשקוע, ואנחנו עתידיים לראות יותר אינטראקציות עם הבוטים החדשים בדמות דייטים ואפילו חתונות עם רובוטים.
בדיוק כמו שיש אנשים ששמים את הטלפון על שקט, או אפילו בצד, כשהם מול אדם אחר, כך צריך לנהוג עם ה-AI, אפילו ברמה המחשבתית. יש לנו שאלה? לא לרוץ ישר ל-AI. אולי יש חבר קרוב, או קבוצה של מומחים בתחום, ששווה לבדוק איתם לפני?
השמדה שקטה – אם לא נתעורר
הסרטים המפחידים מדברים על מלחמות אטום ברגע שה-AI "תעלה לשלטון". יש מעט מאוד תרחישים שבהם אנחנו מפסיקים לדבר אחד עם השני ונותנים לרובוטים לעשות גם את זה, כולל לגדל את הילדים שלנו.
יש סרט אחד מוכר שכן נוגע בזה, הוא החלק השני של Wall-E מבית דיסני, שאני ממליץ עליו בלי קשר. הסרט מראה שבני אדם הגיעו למצב שבו הם שמנים, עצלנים ומתניידים רק בעזרת כסאות מרחפים. הם אפילו לא צריכים לצאת מהכיסא בשביל לקיים אינטראקציה עם העולם החיצון, יש להם משקפי VR בשביל זה.
הטכנולוגיה לא עוצרת, אבל אנחנו כן יכולים. יכולים לשים את הטלפון או המחשב בצד כשאנחנו באינטראקציה עם אדם אחר, לתקשר יותר עם חברים, או בני משפחה, לשאול שאלות בלי לפחד לטעות. ה-AI כנראה לא תתחבר למערכות ההגנה בזמן הקרוב, אבל אנחנו יכולים ליפול הרבה לפני, אם לא נפתח את העיניים ונקיים אנושיות, כמו פעם.
הכותב הוא מנכ"ל חברת דוקטור לינקדאין לחברות וארגונים ומתמחה בשיווק
13/02/24 15:15
7.81% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
טיקטוק נמצאת בחודשים האחרונים תחת אש כבדה מצד פוליטיקאים, רגולטורים והציבור, בעיקר סביב הפגיעות בנערות ובנערים שהשתמשו בפלטפורמה – מבריונות ועד לפגיעות מיניות, החשש שהחברה, שנמצאת בבעלות בייטדאנס הסינית, משתפת פעולה עם השלטונות בבייג'ינג ומעבירה להם מידע על משתמשים מהמערב, ובארץ גם עקב טענות לאנטישמיות ולהטיה נגד ישראל, בעיקר מאז ה-7 באוקטובר. זה התחיל עם הסרטונים של החמאס באותה שבת שחורה, שפורסמו בפלטפורמה (ובטלגרם) ושבהם הוא הציג בגאווה את החדירה של מחבליו ליישובים בישראל ואת מעשי הזוועה שהוא עשה, והמשיך בגל של אנטישמיות, שבא לידי ביטוי מאז תחילת המלחמה ברשתות החברתיות, כולל בטיקטוק.
מימיה הראשונים של המלחמה, על רקע הטענות, טיקטוק מנסה להוכיח שהיא נלחמת בסרטוני הטרור והאנטישמיות שמשתמשים מעלים לפלטפורמה שלה – כאמור, כולל החמאס. לירון ריפמן, ראשת תחום מדיניות ציבורית וקשרי ממשל בטיקטוק ישראל, אמרה בכנס שהחברה ערכה היום (ג') כי "מיד עם תחילת המלחמה, הבנו שאנחנו צריכים לעשות הרבה יותר במאבק בתופעת האנטישמיות בטיקטוק. אנחנו יודעים שיש שיח אנטישמי בפלטפורמה שלנו, אבל זה מאבק שהוא מרתון ונעשה את הכול על מנת לנקות את הרשת".
לדברי ריפמן, "כבר בשעות הראשונות של המלחמה הבנתי שחלק מהמדיניות שלנו שהתאימה עד ל-6 באוקטובר – כבר לא מתאימה יותר. בפעם הראשונה בהיסטוריה, פלטפורמות התוכן ספגו פעילות עוינת שבוצעה על ידי ארגון טרור והיו חלק מהמלחמה עצמה. האתגר היה מטורף, אבל כבר בסוף אותו היום, טיקטוק הייתה נקייה מסרטוני חמאס".
היא ציינה שהצוות בטיקטוק שטיפל בכך הבין את המורכבות ועשה התאמות במדיניות של החברה. נראה שזה מה שגרם לטעויות שביצעה החברה, בעיקר בימים הראשונים של המלחמה, גם אם לא במתכוון: כך, למשל, סרטוני הסברה רבים, שהציגו צילומים (ואפילו צילום אחד) מהזוועות, נחסמו בשל תוכן גרפי – צעד שעורר זעם וטענות להטיה מצידם של לא מעט אינפלואנסרים ישראליים.
מדריך לבטיחות בני נוער בטיקטוק – שמיועד להורים ולמורים
כאמור, ביקורת נוספת שטיקטוק מתמודדת מולה היא על השימוש בפלטפורמה שלה למעשי אלימות והטרדות מיניות, בעיקר נגד בנות ובני נוער. מנכ"ל החברה, שו ז'י קו, "נצלב" בסוף החודש שעבר בסנאט האמריקני, יחד עם המנכ"לים האחרים של הרשתות החברתיות המובילות – ובמרכזם מארק צוקרברג ממטא, שאף התנצל בפני הורים של נערות ונערים שנפגעו מהאלימות הזאת. יו"ר הוועדה בסנאט שבה התקיים הדיון, דיק דורבין, אמר כי "בחירות העיצוב שלהן (של הרשתות החברתיות – י"ה), הכישלון שלהן בהשקעה מספיקה באמון ובבטיחות, וההעדפה הקבועה שלהן של מעורבות ורווח על פני בטיחות לכולם – כל אלה שמים את הילדים והנכדים שלנו בסיכון".
כדי למנוע ולו משהו מהסיכון הזה, טיקטוק השיקה באירוע היום, שהתקיים בהשתתפות אנשי חינוך ותקשורת, מדריך בטיחות, בשני אופנים – חוברת מלאה ותקציר שלה. החוברת מיועדת להורים ולמחנכים, וסוקרת את האפליקציה, אופן השימוש בה והסיבות שבגינן היא פופולרית בקרב צעירים. היא עוסקת ביתרונות ובחששות שעולים מהשימוש של בני 13-18 בפלטפורמה (רשמית, בני פחות מ-13 לא מורשים להשתמש בה ואף לא יכולים לפתוח חשבון), מציגה את אמצעי ההגנה, הבטיחות והפרטיות הזמינים בטיקטוק, וכן את ההגבלות על חשבונות של קטינים ואת הפיצ'רים המיועדים לבקרת הורים. זאת, לצד מידע ששווה לדעת, טיפים ודרכים להתמודדות עם סכנות. החוברת גם פונה למחנכים ולמורים עם דוגמאות ועצות לשימוש בטיקטוק למטרות חינוכיות, ומציעה כללי "עשה ואל תעשה", כדי לשמור על בטיחותם של המשתמשים הצעירים בפלטפורמה.
תקציר החוברת למחנכים מציג 10 דרכים שבהן ניתן לשמור על פרטיותם ובטיחותם של חברי הקהילה הצעירים בטיקטוק: כניסה מגיל 13 ומעלה; הגדרות פרטיות וניהולן; סינון תגובות; מרכז הבטיחות של טיקטוק; אפשרויות הדיווח; פונקציות בטיחות ובקרה תואמות גיל; אופציות ניהול זמן המסך; פיצ'ר קישור משפחתי; מדיניות הקהילה; ואכיפת התוכן, במטרה לשמור על חוויית שימוש בטוחה.
נטלי זיו, ראשת מערך התקשורת והדוברות של המדינות הצומחות בטיקטוק אירופה, אמרה כי "באמצעות החוברת הזו ואיגודם של כל כלי הבטיחות של טיקטוק במקום אחד, אנחנו מנגישים לגורמי החינוך והלמידה תשתית שתאפשר להם לתקשר טוב יותר עם המשתמשים הצעירים ולשמור על ביטחונם. במקביל, היא תאפשר להם להפיק את התועלת המיטבית מהלמידה והחינוך שצעירים מקבלים מטיקטוק – החל מלימודי מדע ומתמטיקה ועד להמלצות לספרים וחשיפה לשירי קלאסיקה מהתרבות הישראלית, שזוכים לעדנה מחודשת בפלטפורמה".
האם הפגיעה בבנות ובני נוער בפלטפורמה של טיקטוק תימשך? נראה שכן. אבל ניכר שהחברה עושה מאמץ כדי לצמצם אותה, גם אם זה לא ימגר את האלימות נגדם.ן לחלוטין.
13/02/24 17:20
7.81% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"הארגונים ניצבים למול שורת אתגרים: עליהם לפעול באופן יעיל וחסכוני יותר, ומנגד, הם נדרשים להגדיל את נתח השוק והיקף הפעילות. כמו כן, עליהם לחדש באופן מתמיד, כי רק החדשנות היא שתניע את הצלחת הארגון. הדרך להזרקת החדשנות בארגונים עוברת דרך בינה המלאכותית – היא שתשמש עבור המנמ"ר.ית בכל ארגון כ-'גלגל הצלה', כ-'כרית אוויר'. ה-AI תסייע להם לשרוד את תפקידם, ולהצליח", כך אמר איציק מלכה, מנכ"ל ג'וניפר ישראל.
הסניף הישראלי של ענקית הרישות קיים היום (ג') כנס, בהפקת אנשים ומחשבים, באולם פוינט במגדלי עזריאלי בתל אביב, בהשתתפות נציגי עשרות מלקוחות החברה. מלכה אמר לאנשים ומחשבים כי "פעמים רבות אנחנו שומעים ש-'רישות זה צנרת'. כאשר זה עובד – הכול טוב, עד לשלב שבו זה לא עובד. או אז, הנזקים הם עצומים – בשל נפילה, השבתה, אובדן מוניטין, הפסדים כספיים, פגיעה בעסקים ובלקוחות, וחמור מזה – חשש לפגיעה בחיי אדם, אם הלקוח הוא ארגון רפואי מציל חיים. לכן אנחנו מאמינים ש-'כל חיבור נוגע וחשוב'. זה שאתה מחובר לא גורם בהכרח לכך שגם חוויית המשתמש תהיה טובה. זהו האזור שבו אנחנו מתמקדים, ופותרים את הבעיה הגדולה ביותר של ארגונים: הצורך להבין ולשפר את חוויית המשתמש".
"הבינה המלאכותית קריטית בעולם הרישות", ציין. "היא מעניקה למנהלי הרשתות בארגונים את היכולת לייעל תהליכים הכרוכים בתפעול של הרשת, להניב חיסכון במשאבים, להביא לשיפור הידע הטכנולוגי של הארגון ובסופו של דבר – להגדיל את הרווחיות".
"הטמענו רכיבי בינה מלאכותית לאורך ולרוחב הרשת"
לדברי מלכה, "ב-2023, חברות רבות בישראל הטמיעו מוצרים מבוססי AI במחלקות ה-IT הארגוניות – רובן חברות היי-טק, שמבינות את התחום. הלקוח הישראלי למד להבחין בין פתרונות IT שנולדו ופותחו 'מלידה' עם מנועי בינה מלאכותית – לבין מוצרים ושירותים ותיקים, שמותגו מחדש כמוצרי AI. ארגונים החלו למדוד את השיפור בתפקוד ה-IT בארגון בשל שילוב AI: החל ממדידה כספית וכלה במדידה איכותית של שיפור החוויה בו".
הוא אמר כי "ג'וניפר פועלת בעולם ה-AI מזה חמש שנים, בעקבות רכישת מיסט ב-2019 והטמעת רכיבי בינה מלאכותית לאורך ולרוחב הרשת, לטובת תפעולה באופן חכם, מבוסס AI. על בסיס רכישה זו פיתחנו את טכנולוגיית ה-Mist AI שלנו. מאז סוף העשור הקודם, ג'וניפר פעלה להפיכתה לחברה מבוססת תוכנה ולהזרקת בינה מלאכותית ברחבי עולם הרשת. ההתמקדות שלנו בשירותי בינה מלאכותית יצרה הרבה רעש בשוק, בשל העניין הרב של הלקוחות בתחום – ובהתאמה, מוצרי Mist AI היוו אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של החברה. לקוחות רבים מעידים שלאחר הטמעת רכיבי ה-AI, יש הרבה פחות תקלות והן נפתרות יותר מהר, כי האלגוריתם שלנו משתפר כל הזמן".
השנה שהייתה, וזו שתהיה
"ג'וניפר סיימה את שנתה הכספית 2023 עם נתוני שיא, כולל מכירות בהיקף של יותר מ-5.5 מיליארד דולר. עסקי התוכנה של החברה צמחו ב-27% ותחום הבינה המלאכותית גדל ב-40%. זה שלוש שנים ברציפות אנחנו מדורגים כמובילים בתחומי הפעילות שלנו אצל חברות המחקר", הוסיף מלכה.
במבט לעתיד, הוא אמר כי "2024 תתאפיין בהאצת החדירה של פתרונות תקשורת ואבטחה מבוססי AI בחברות בישראל, גם מסורתיות ו-'שמרניות'. הבינה המלאכותית תאפשר להן תפעול קל יותר של מערכות IT, חיסכון בכוח אדם מיומן, תיקון בעיות בצורה פרו-אקטיבית ושיפור חוויית המשתמש. בעקבות השינויים שחלו בשוק, לצד היכולות הייחודיות שלנו בעולם ה-AI ברישות, אני מעריך שהגידול בהיקף פעילותנו יימשך השנה".
13/02/24 11:18
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
משפחת ניידי ה-ExpertBook – המשפחה המובילה של הניידים לשוק העסקי מבית אסוס (ASUS) – מציגה את הדגמים החדשים שלה. המחשבים החדשים מביאים תכונות מתקדמות מתמיד, שמותאמות לכל רמת שימוש, מהמנכ"ל של ארגון שמעסיק מאות ואלפי עובדים, דרך העובדים בחזית מול הלקוחות, ועד מגזר ה-SMB, בו המשתמשים רוצים וזקוקים למחשב שלצד עוצמת מחשוב מציע גם אמינות ברמה הגבוהה ביותר שיש, כי אין בדרך כלל יחידת IT תומכת. כמו כן, כמובן, המשפחה כוללת תכונות חדשות ומתקדמות שמבוססות על בינה מלאכותית.
המחשבים החדשים, בסדרות ExpertBook B3 ו-ExpertBook B5, מציעים, בין השאר, את מעבדי ה-Core Ultra החדשים של אינטל (Intel) שמגיעים, בין השאר, עם שבב בינה מלאכותית ייעודי (NPU), שליבותיו נכנסות לעבודה בתרחישים הנדרשים כדי להוריד את העומס מליבות המחשוב כך שיתפנו לטובת הרצת יישומים אחרים. בעזרת מעבדי ה-Core Ultra, יודעים הניידים העסקיים החדשים של אסוס לאזן בין הצרכים של המשתמש בכל רגע ורגע וכן להבין מתי להריץ תרחישי בינה מלאכותית באמצעות ה-NPU, או באמצעות השבב או הכרטיס הגרפי המשולבים במחשב, ולעשות זאת באופן חלק שמאפשר למשתמש לקבל את הביצועים הטובים ביותר עבורו בכל רגע של העבודה.
ה-AI לשירותך
בעולם עבודה היברידי מתמיד, בו יותר ויותר פגישות נערכות באמצעות המצלמה ומערכת המיקרופונים של המחשב האישי, הבינה המלאכותית מסייעת למשתמש בכל שיחת וידיאו שכזו להיראות במיטבו בכל פגישה. בנוסף היא מסייעת, באמצעות יכולות מתקדמות, להשתיק את הרעשים בחדר ולבודד את קולו של המשתמש, כשבו בזמן היא מחדדת ומייצבת את קולו של האדם עימו משוחחים, כדי לוודא שהוא יישמע טבעי וברור.
כדי ששיחת וידיאו בפרט והעבודה בכלל יתנהלו היטב, ובמיוחד אותם עובדים שנמצאים בתנועה כחלק מהנוהל היום יומי שלהם, הקישוריות של המחשב נמצאת ברמת החשיבות הגבוהה ביותר. הבינה המלאכותית יודעת לאבחן את איכות הקישוריות הסלולרית וקישוריות ה-WiFi ולבחור את החיבור המהיר ביותר מבין השניים, תוך שהיא מאפשרת להבטיח שהחיבור לאינטרנט יהיה יציב ואמין ולא משנה מהי הסביבה ממנה פועלים באותו רגע: בבית, במשרד, בבית קפה או בדרך לעוד פגישה וכיוצא בזאת.
ויש עוד היבט בינה מלאכותית חדש – המקלדות של ניידי ה-ExpertBook החדשים, המבוססים על Windows 11, יגיעו בהמשך השנה עם מקש חדש, מקש ה-Copilot, שמציע גישה ישירה לסייען הבינה המלאכותית החדש של מיקרוסופט, שעוזר לכל משתמש, בכל רמה, להיות פרודוקטיבי יותר, ועוזר לקצר ולייעל את אותן פעולות יומיומיות שלפעמים גוזלות זמן רב, החל מתקצור הודעות דואר ארוכות כדי לאפשר להבין מה חשוב יותר למענה, דרך מציאת תכנים להם נזקקים לקראת הפגישה הבאה, וכלה בהכנת מאמרים וכדומה.
בתמונה: ExpertBook B5 (B5604). צילום: יח"צ
הכירו את ExpertBook B3 ו-ExpertBook B5
את כלי הבינה המלאכותית המתקדמים החדשים תוכלו למצוא, כמובן, בניידים העסקיים החדשים של אסוס. משפחת ה-ExpertBook B3 החדשה – B3404, עם מסך 14 אינץ' ומשקל התחלתי של 1.4 ק"ג, ו-B3604 עם מסך 16 אינץ' – מגיעה עם מעבדים עד Core Ultra 7, עם שבב ה-NPU ליישומי בינה מלאכותית, לצד עד 32 גיגה-בייט זיכרון RAM מסוג DDR5 ועד 1 טרה-בייט זיכרון אחסון בממשק PCIe 4.0.
הסדרה מציעה קשיחות עבור אנשי עסקים שנמצאים בתנועה, עם עמידות בתקן MIL-STD 810H, אבטחה מוגברת ברמה ארגונית עם זיהוי ביומטרי ושבב TPM 2.0 וכן אפשרות לבחור במסך מגע. אפשר גם לבחור לשלב את כרטיס המסך העוצמתי GeForce RTX 2050 של אנבידיה (Nvidia), כדי לקדם עוד יותר תכונות יצירת תוכן וחישובי בינה מלאכותית.
בתמונה: ExpertBook B3 (B3604). צילום: יח"צ
גם משפחת ה-ExpertBook B5 מגיעה בשני דגמים – B5404, עם מסך 14 אינץ', ברזולוציה של עד 2560×1600 פיקסלים ומשקל התחלתי של 1.29 ק"ג בלבד ולצידו B5604, עם מסך 16 אינץ' הניתן לבחירה גם במסך מגע – ושניהם מציעים יחס היבט של 16:10, שמבטיח שטח מסך יותר גדול לעבודה.
כמו הדגמים ממשפחת ה-B3 הם יכולים להגיע עם כרטיס המסך הייעודי RTX 2050, כשבמקרה של B5604 אפשר גם לבחור בשבב ה-Arc של אינטל. הם מגיעים עם עד 64 גיגה-בייט זיכרון RAM מתקדם ועד 2 טרה-בייט זיכרון אחסון, ומערך RAID לכל מי שצריך.
הניידים מוכנים לאתגרים העסקיים, עם יכולות אבטחה מתקדמות הכוללות חיישן טביעות אצבע, מצלמת רשת עם תמיכה של IR לזיהוי פנים טוב יותר, ועם שבב TPM 2.0, וזאת לצד כל יכולות הבינה המלאכותית, שמבטיחות פגישות עבודה טובות יותר.
חשיבות הקיימות
אסוס משקיעה משאבים ומאמצים רבים בהיבטים של קיימות ואיכות הסביבה. החברה מחויבת לקיימות לאורך כל חיי המוצר, החל מהייצור, דרך פליטת פחמן מופחתת בשלבי ייצור המחשבים ואריזתם, ועד למחזור המוצר בסוף השימוש, וזה כמובן בא לידי ביטוי גם במחשבי ה-ExpertBook החדשים.
13/02/24 11:45
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ארה"ב מציעה פרס של עד עשרה מיליון דולר, עבור מידע שיוביל לזיהוי, או למיקום של מנהיגים מרכזיים בקבוצת הפשע המאורגן ; כך הודיעה מחלקת המדינה. הפרס כולל גם 5 מיליון דולר נוספים עבור פרטים שיובילו למעצר, או הרשעה, של "כל אדם שקשר קשר להשתתף, או מנסה להשתתף, בפעילות של הכנופייה".
בינואר 2023 הבולשת הפדרלית של ארה"ב, ה-FBI, הודיעה כי – בשיתוף האינטרפול – היא חדרה לרשתות תשתית הכופרה של Hive וסגרה אותה, ובכך מנעה ביצוע של תשלום דמי כופר בסך כ-130 מיליון דולר. באופן נדיר, אנשי ה-IT של ה-FBI השתמשו בטקטיקות סייבר התקפי על מנת לחדור לרשת של כנופיית הכופרות.
ה-FBI חדרה בראשונה לרשת של Hive ביולי 2022. במהלך אותה תקופה, שבה אנשי ה-IT של הבולשת השיגו נראות על פעילות הכנופייה, הם "גנבו" מתשתית הכנופייה יותר מ-300 מפתחות פענוח לקורבנות שהותקפו. הבולשת לא סיפקה פרטים על אופן החדירה, רק ציינה כי היא עשתה זאת כחלק ממבצע של 13 רשויות אכיפה, בהן גרמניה, הולנד, ובריטניה. The #FBI and partners recently penetrated a Hive ransomware network that targeted victims across the U.S. The @StateDept is offering up to $10,000,000 for information on leaders of the organized crime group. Read the full announcement at https://t.co/AaJo9KcvDW
— FBI (@FBI) February 8, 2024 תקפו יותר מ-1,500 ארגונים ביותר מ-80 מדינות בעולם
מומחי אבטחה ציינו כי Hive הייתה אחת מקבוצות הכופרה כשירות, ה-RaaS – הפוריות ביותר בעולם. בדצמבר 2022, חברות האבטחה דירגו את חברי הקבוצה במקום ה-11 בין קבוצות הכופרה הפעילות המובילות לשנה החולפת. לפי הבולשת, חברי Hive תקפו בהצלחה יותר מ-1,500 ארגונים ביותר מ-80 מדינות ברחבי העולם. עם קורבנות הכופרה נמנים איגוד המירוצים של ניו יורק, Tata Power ההודית וענקית הטלקום הצרפתית Altice. מפעילי תשתית הכופרה, כמו גם "שותפיה", ידועים גם בהפעלת טקטיקות של סחיטה כפולה.
אנליסטים ציינו, כי "לצד ההערכה למבצע המשולב ולתוצאות המוצלחות שלו, ולמרות שסוכנויות האכיפה יראו בכך ניצחון, ההיסטוריה מלמדת אותנו שבמקרים דומים, פושעי הסייבר הם לרוב חמקמקים, ובסופו של דבר, יעברו לעבוד עבור כנופיות יריבות". אנליסט אחר הוסיף כי "הורדת Hive לא תביא לירידה משמעותית בפעילות הכוללת של כנופיות המפעילות כופרות ברמה העולמית, אבל זה בהחלט ניצחון לאכיפת החוק וסימן לכנופיות פושעי סייבר מרושעות אחרות – שלמעשיהן יש השלכות משמעותיות".
פעילות המניעה: כנראה הביאה לחיסכון של 210.4 מיליון ד'
יצוין כי אחד מחברי הכנופייה, או מישהו שהיה מצוי עימה בקשר, נעצר בפריז בדצמבר 2023.
Hive הצליחה לגנוב מהקורבנות שלה כמאה מיליון דולר, כך העריכו סוכנויות אכיפת חוק. בנובמבר 2023, Bitdefender חשפה שקבוצת כופרה חדשה, בשם האנטרס אינטרנשיונל (Hunters International) רכשה את קוד המקור והתשתית מ-Hive. אז צצו עדויות המצביעות על כך שהמיקום של שחקני האיום של האנטרס אינטרנשיונל הוא בניגריה.
היקף מניעת התשלום בסך כ-130 מיליון דולר לדמי כופר עשוי להיות גדול יותר. כאשר הבולשת ושותפיה הרסו את התשתית של Hive, נאמר כי "הפעולה השפיעה גם על היכולות של שותפי Hive, מה שיביא להפחתה של מספר ההתקפות הכולל שהם יכלו לבצע". כך, ייתכן שפעילות המניעה הביאה לחיסכון של 210.4 מיליון דולר.
13/02/24 14:28
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ימים טובים ל-ARM: המניה של החברה זינקה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-90%. אתמול (ב') היא עלתה ב-29.3% ושערה עומד כעת על כ-149 דולר. העלייה העמידה את שווי השוק של החברה על 152.7 מיליארד דולר. ARM החלה להיסחר בנאסד"ק באמצע ספטמבר האחרון ושער המניה שלה גבוה ביותר מפי שניים מזה שהיה בתום היום הראשון של המסחר בה – 63.59 דולר.
עצם העלייה במניות ARM לא הפתיעה את השוק, אולם המומחים הופתעו מעוצמתה. הם מסבירים זאת בהתעניינות הגוברת של המשקיעים בבינה מלאכותית. החברה הבריטית מייצרי רכיבי CPU ורכיבים אחרים המשמשים לייצור מעבדים, וכמו חברות אחרות בתחום, נכנסה באחרונה בענק לעולם ה-AI. כך, מיקרוסופט משתמשת בטכנולוגיה מבוססת ה-AI שלה לייצור מעבדי ה-Azure Coblat 100 שהיא השיקה בנובמבר האחרון, אנבידיה הודיעה שהיא נכנסת לשוק המחשוב האישי ותתחיל לייצר מעבדים על בסיס ARM, עבור שוק זה, וגם AMD לוטשת עיניים לטכנולוגיה שלה. עם זאת, הצפי הוא ש-AMD תתחיל לייצר מעבדים מבוססי ARM לא לפני השנה הבאה.
סיבה נוספת לזינוק בשער המניה של החברה היא התוצאות העסקיות הטובות שהיא פרסמה ביום ד' האחרון, עם גידול של 14% בהכנסות ברבעון השלישי של השנה הכספית ל-824 מיליון דולר ועלייה של 17% ברווח התפעולי ל-324 מיליון. אולם, השוק הושפע בעיקר מתחזית ההכנסות: הנהלת החברה מעריכה כי ההכנסות שלה יעמדו ברבעון האחרון של השנה הכספית על בין 850 ל-900 מיליון דולר ובשנה כולה – על 3.155-3.25 מיליארד. התחזית הרבעונית גדולה בשיעור של לפחות 10% מהתחזית בשוק ההון, שמעריכה שהן יעמדו על 778 מיליון דולר בלבד.